Građani sa sveštenstvom u Podgorici, Budvi, Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću prisustvovali nalaganju badnjaka, prenosi portal Vijesti.

Mitropolija crnogorsko-primorska u više crnogorskih gradova organizovala je nalaganje badnjaka.

Amfilohije u Podgorici: Crkva nije od juče, nego od trećeg vijeka

Veliki broj vjernika svih generacija, prisustvuje tradicionalnom nalaganju badnjaka, koje Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje ispred ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Podgorica
Detalj iz Podgorice(Foto: Željka Vučinić)

Badnjake prije loženja osveštava mitropolit Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je pitao “šta bi sad htjeli, da crkve pretvore u klozete”.

“Nema partije ni sile koja bi mogla da sabere ovoliko ljudi. U Evropi i u Americi nema naroda kao u Crnoj Gori. To je čudo božje koje je progovorilo kroz narod”, kazao je Amfilohije.

Mitropolit je kazao da crkva nije od juče, nego od trećeg vijeka, navodeći da ovdje nema partija i politike, nego je Gospod probudio dušu naroda.

“Kažu “da je vječna Crma Gora”. Ako ubijaš ono što je vječno, a to su Bog i crkva, ako to uništavaš na čemu se gradi vječna Crna Gora? Na nčemu”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Podgorica
Detalj iz Podgorice

Nakon Amfilohijevog govora počeo je umjetnički program.

Nalaganju badnjaka prisustvuje i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Vladimir Božović
Božović sa Amfilohijem večeras u Podgorici

Nikšić: “Narod je stao na branik onoga za šta su živjeli i umirali naši preci”

Plato ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog, kao i stepenice koje vode do hrama, bili su mali da prime sve one vjernike koji su došli da prisustvuju nalaganju badnjaka.

Badnjake su donijeli predstavnici svih plemena i bratstava iz nikšićke opstine, a vladika Metodije, iguman Cetinjskog manastira, blagoslovio je badnjake i održao besjedu.

Prema riječima Metodija u danima kada su tama i mrak obavile naše krajeve, narod je počeo da nalaže i razgorjeva oganj koji hiljadama godina gori.

Nikšić
Detalj iz Nikšića(Foto: Svetlana Mandić)

“Moramo razgorjeti plamen u srcima našim i treba da znamo da je ovaj praznik, praznik čovjekove božanstvenosti i božje čovjecnosti i najdivniji istinski simbol slobode”, poručio je Metodije.

Kako je kazao narod je stao na branik onoga za šta su živjeli i umirali naši preci, za šta su klečali svetitelji.

“Razgorite oganj u srcima vašim ponajprije jer je to istinski hram koji ne podpada ni pod kakve zakone zemaljske, osim pod zakone nebeske i pod božji zakon. A kad njega obnovimo, obnovili smo i odbranili sve one zidove i hramove koji su podignuti rukama naših predaka i pod čijim svodovima stojimo večeras”, poručio je Metodije.

Protojerej stavrofor Ostoja Knežević pročitao je jutrošnje saopštenje Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori u kome, između ostalog stoji, da se vjerni narod i sveštenstvo pozivaju da istraju u mirnim i molitvenim protestima, u borbi za slobodu i prava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, a da vlast nađe načina da van snage stavi neustavni zakon usvojen nedavno u gluvo doba noći, ili da izglasaju novi koji će unaprijediti i popraviti postojeci. Molebani i litije bice odrzavani svakog četvrtka i nedjelje.

Joanikije: Nećemo klonuti duhom

Badnjake u Bijelom Polju ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla, pred mnogobrojnim okupljenim, osveštao je epsikop-budimljansko-nikšički Joanikije.

On se zahvalio “vjernom narodu na podršci koji su ovih dana pružili svojoj crkvi, u zajedničkoj borbi protiv izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

“Nećemo klonuti duhom u ovim vremenima, kada je naša crkva u našoj državi diskriminisana, i kada se krše vjerske slobode, i kada crkva doživljava veliku napravdu i kada se prijeti gonjenjem i otimanjem svetinja. Mi smo dužni da se suprostavimo zlu i to odlučno i hrabro i do kraja”, kazao je Joanikije.

Dodao je da će se “zajedno boriti hrišćanski, istinom, pravdom i dobrnim argumentima, koje ćemo stalno saopštavati, uvijek pozivajući na razum, dogovor, iskren dijalog i mir”.

Joanikije u Beranama: Zakon je mrtvo slovo na papiru

Porta manastira Đurđevi stupovi večeras je bila mala da primi sve one koji su došli na nalaganje badnjaka u 20 sati.

Više hiljada građana okupilo se u centru grada odakle su u mirnoj litiji krenuli ulicama do manastira, na čelu sa gradonačelnikom Dragoslavom Šćekićem, protestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Besjedeći nakon nalaganja badnjaka, episkop budimljansko niksicki Joanikije rekao je da je taj zakon “mrtvo slovo na papiru”.

Berane nalaganje badnjaka
Večeras u Beranama(Foto: Tufik Softić)

“Mrtvorođenče rođeno u Skupštini Crne Gore. I zato je na ulice izašlo stotine hiljada vjernika. Taj zakon nije u skladu ni sa Ustavom, i mi ćemo nastaviti mirnu borbu protiv toga”, kazao je Joanikije.

Kada je masa počela da kliče “Milo lopove”, episkop Joanikije podviknuo je preko razglasa da to ne čine.

“Neću to da čujem više ovdje. Ovdje imamo ljepših crkvenih pjesama”, rekao je Joanikije.

Nastao je na nekoliko trenutaka muk i tišina, a onda se razlomio aplauz i pjesma.

Litija i nalaganje badnjaka u Beranama protekli su bez incidenata.

Budva: Vjernici MCP naložili badnjake

Vjernici Mitropolije crnogorsko primorske SPC naložili su badnjake ispred crkve Sveta Trojica u Starom gradu.

Nalaganje badnjaka održano je i ispred manastira Podmaine, ispred Saborne crkve, Crkve Svetog Ilije i manastira Praskvica.

Pljevlja: Centralno nalaganje ispred crkve Svete Petke

U Pljevljima je danas ispred crkve Svete Petke održano centralno nalaganje badnjaka.

Nalaganju je prisustvovao vladika mileševski Atanasije i više hiljada vjernika.

I u ostalim pljevaljskim hramovima nalagani su badnjaci u prisustvu velikog broja vjernika.

 

Izvor: Vijesti.me