Planina Leotar je vjerovatno jedan od najčešće spominjanih simbola Trebinja, jer po ovom toponimu naziv su dobila brojna sportska, kulturna i druga društva u gradu na Trebišnjici.

Nedovoljno turistički eksploatisana i ekološki zaštićena planinska oaza nalazi se sjeverno od Trebinja i predstavlja prirodnu zaštitu najjužnijeg grada Srpske od klimatskih uticaja sa sjevera. Prostire se pravcem sjeverozapad–jugoistok.

Planinski masiv Leotara, Foto: HP

Iako se automobilom do samog vrha, udaljenog 15-tak kilometara od centra Trebinja, stiže za oko pola sata strmim i uskim putem nije česta pojava da stanovnici i turisti pohode ovu planinu, što predstavlja kuriozitet jer Leotar predstavlja istinsku prirodnu oazu prepunu ljekovitog i drugog bilja, a sa njega se pruža pogled koji se rijetko gdje može naći. Kažu da se sa vrha Leotara u kristalno vedrim danima može viditi i obala Italije, a tokom oblačnog vikenda koji smo iskoristili za posjetu ovoj planini imali smo priliku da uživamo u neobičnom pogledu koji nam je dočaravao Trebinje, Ljubomirsko polje, Bilećko i Goričko jezero, planinske masive u Crnoj Gori, kao i planine jadranskog zaleđa, sve do Biokova.

Vrh Leotara, sa pogledom na Trebinje, FOto:HP

Leotar je prepoznatljiv po svojim strmim i kamenitim padinama, te oskudnom vegetacijom koja je ovog maja posebno oživila, jer požari ove godine nisu devastirali ovu planinsku ljepoticu.

Privlačnost i potencijal planine prepoznali su planinari i rekreativci, a posebno je atraktivna takozvana “Trka u kamenu” koja se organizuje nekoliko godina unazad i predstavlja ekstremno nadmetanje na planinskoj stazi dužine preko pet kilometara padinama Leotara uz blizu hiljadu metara visinske razlike, koliko iznosi razlika između strata u centru grada i najvišeg vrha koji se nalazi na 1228 metara nadmorske visine.

Pogled ka Bilećkom jezeru, Foto: HP

Padinama Leotara uređene su i obilježene planinske staze, koje mogu savladati i solidno pripremljeni rekreativci.

Naziv planine potiče od grčke riječi “leios” što znači svijetao. Pravilan naziv planine je Leutar ili Levtar, dok je tradicionalno u upotrebi najrašireniji pojam Leotar.

Snijegovi na Leotaru nisu česti, zbog mediteranskog uticaja sa juga, a broj dana sa bijelim prekrivačem tokom zime postao je brojnim Trebinjcima inspiracija za svojevrsna nagađanja i vjerovanja kada će najhladnije godišnje doba “napustiti” ove krajeve.

Planinski masiv Leotara aprila 2020, Foto: HP

Razvoj turizma na jugu Hercegovine trebao bi u budućnosti da utiče i na popularizaciju ove planine, a ona svakako sa svim svojim specifičnostima i ljepotama ima šta da da, kako domaćem stanovništvu tako i turistima koji pohode naše krajeve.

HP, maj 2020.