Već nekoliko puta smo bili u prilici da se vozimo novom dionicom puta Gacko – Foča, preko prevoja Čemerno koji je otvoren početkom avgusta mjeseca. Ovaj, za Hercegovinu, od životnog značaja važan putni pravac već dugo vremena je čekao da neimari završe svoje radove koji su kasnili više od godinu dana.

Područje koje je sklono klizištima ostalo je zagonetka i graditeljima u bivšoj Jugoslaviji, te je ovaj magistralni put godinama slovio za najgori u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Otvaranjem nove dionice, koja kao polaznu tačku ima selo Vrba u opštini Gacko, znatno je olakšan saobraćaj ali i prezentovana moderna rješenja koja se ogledaju prije svega u dva tunela: “Čemerno” koji je dug 2109 metara i “Surdup” dužine 196 metara. Ovi tuneli su urađeni po evropskim standardima (izuzetak su izlazi za slučaj nužde i GSM signal, što je rijetkost i u zemljama EU) i najkvalitetnija su rješenja ovog tipa u BiH, čak po nekim detaljima bolji od tunela na auto-putu Banjaluka-Gradiška . Koristeći novi dio puta kilometraža između npr. Trebinja i Sarajeva je smanjena na 203 kilometra.

Ostaje da se vidi da li su sva rješenja dovoljno kvalitetna da istrpe ćudljivu prirodu ovog kraja. Napomena i svim vozačima da od puštanja u saobraćaj nove dionice ovim putem nesmetano saobraćaju i teretna vozila, pa se nemojte iznenaditi šleperima posebno na starom dijelu puta Tjentište-Foča, koji je ostao uzak i sa brojnim krivinama.

Žalosna konstatacija koju moramo da spomenemo na kraju je i to da su tuneli, potporni zidovi uz put kao i vertikalna saobraćajna signalizacija već postali žrtve vandala i nihovih neprimjerenih grafita. Pitamo se kada će odgovorni naći rješenja za ovaj oblik huliganstva u našoj državi.

Tekst i foto: Bojan S. # Hercegovina Promo, septembar 2013.