I ove godine su Hercegovačka Gračanica i uzvišenje Crkvina iznad Trebinja pravi magnet za sve posjetioce juga Srpske, a rijetki su periodi dana kada na ovom mjestu nećete susresti turiste sa svih svjetskih meridijana.

Najpoznatiji Trebinjac, pjesnik i diplomata Jovan Dučić, poželio je da ovo mjesto bude njegov vječni počinak, što je i postalo izgradnjom hrama Blagovještenja prije devetnaest godina.

Danas ovo mjesto krase, pored crkve i vladičanskog dvora, prelijep amfitetatar u kome se održavaju prestižni kulturni događaji, suvenirnica, plato oko koga je zasađeno i brižno održavano brojno mediteransko rastinje, te ugostiteljski objekat simboličnog naziva “Dučićev pogled”.

Dovoljno razloga za posjetu ovom mjestu možda je i činjenica da sa ovog mjesta imate najbolji pogled na najljepši grad Republike Srpske i na jedan od najljepših manjih gradova Balkana.

Najzaslužniji za revitalizaciju ovog mjesta početkom novog milenijuma, do kada je na ovom mjestu bila ruševina vojnog utvrđenja iz perioda Austro-ugarske, jeste ktitor Branko Tupanjac, srpski privrednik iz Čikaga koji je odlučio da realizuje posljednju želju velikog pjesnika čiji su posmrtni ostaci tada preneseni iz Sjedinjenih Američkih Država i sahranjeni u novoizgrađenu crkvu.

U aprilu 2015. godine na međunarodnom konkursu koji je raspisala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti arhitekture i drugih oblasti izabrao je rad grupe mladih arhitekata za najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone ovog kompleksa, ali realizacija ove ideje još nije ugledala svjetlo dana.

 

HP, avgust 2019.