Nagrada “Bijeli grozd” za razvoj vinskog turizma u Bosni i Hercegovini dodjeljena je Podrumima Vukoje 1982 iz Trebinja.

Uoči “Vinocoma”, međunarodnog festvala vina i kulinarstva koji se tradicionalno održava u zagrebačkom Hotelu Esplanada, održana je i osma po redu dodjela nagrade “Bijeli grozd”, nagrade vinarijama iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture, prenosi zagrebački Večerni list.

Hotel Esplanade, Zagreb

Priredbi u luksuznom hotelu Esplanade prisustvovali su ambasadori zemalja regiona, predstavnici Grada Zagreba, kao i resornih ministarstava Hrvatske i drugi ugledni gosti. Nagradu Bijeli grozd je 2012. godine utemeljilo Udruženje za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promocijom eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma i čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije.

Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se koji mjesec kasnije dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

Najbolja u Hrvatskoj u vinskom turizmu je Vinarija Bibich iz Plastova. Najbolja u Sloveniji u vinskom turizmu je Vinarija Istenič, Bizeljskog, dok je priznanje za najbolje u vinskom turizmu u Bosni i Hercegovini pripalo trebinjskim Podrumima Vukoje 1982, Trebinje. Titulu najboljih u Srbiji pripalo je Vinariji Erdevik iz Erdevika, a najbolja u Crnoj Gori je Vinarija Kopitović, Brčeli, dok je trofej najboljih u vinskom turizmu u Sjevernoj Makedoniji otišlo u ruke Vinarije Chateau Kamnik iz Skoplja, navodi Večernji list.

Nagradu Dobar Start za vinarije koje su nedavno uvele turističku ponudu dobila je vinarija Magistra iz Erduta. Posebno priznanje za poseban doprinos u razvoju vinske kulture zaslužila je Vinska Klet Kurtalj iz Zagreba.

Posebno priznanje za doprinos u promicanju vinskog turizma pripalo je Željku Garmazu. Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture, ove godine je dobio Ivan Enjingi.

Najbolja vinarija u Bregovitoj Hrvatskoj je Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko, u Južnoj Dalmaciji Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna), u sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji Vinarija Bibich, Plastovo, u Istri i Kvarneru Vinarija Roxanich, Motovun, u Slavoniji i Podunavlju Vinarija Galić, Kutjevo.

 

Izvor: Večernji list