Grupa pristalica predsjednika SAD Donalda Trampa upala je na zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa SAD na kojem treba da bude potvrđena pobjeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Posle višesatnog divljanja u Kongresu, oglasio se predsjednik Tramp i zatražio od pristalica da idu kući, ali i ponovio tvrdnje da je pokraden na izborima i poručio svojim pristalicama da “zna kako se osjećaju”.

Pentagon je u međuvremenu poslao Nacionalnu gardu da pomogne u rješavanju situacije.

Gardijan javlja da izvještači javljaju da se čula i pucnjava i da je pucao jedan od demonstranata. Evakuisan je čak i potpredsjednik SAD Majk Pens.

On se oglasio na Tviteru i zatražio od demonstranata da napuste zgradu Kapitola.

Kapitol Hil

“Nasilje mora da prestane… Napad na Kapitol neće biti tolerisan i svi uključeni će biti procesuirani”, napisao je Pens.

Policija je pronašla najmanje dvije eksplozivne naprave – jednu u zgradi u kojoj se nalaze uredi Republikanskog nacionalnog odbora i jednu u kompleksu američkog Kapitola. Naprave su izuzete i onesposobljene.

Lideri Demokrata Nensi Pelozi i Čak Šumer su u zajedničkom apelu tražili od Trampa da opozove pristalice.

CNN javlja da su Trampovi savjetnici i saradnici ljuti jer ne želi da uradi više da bi spriječio haos.

“Doslovno ga mole da izađe sa saopštenjem, ali on odbija”, kazao je izvor CNN koji je zahtjevao anonimnost.

Vašingon post je ranije javio da je odbijen zahtjev policije Vašingtona da Nacionalna garda dođe da pomogne u situaciji oko Kapitola. Guverner Virdžinije Ralf Nortam je potom rekao da šalje pripadnike Nacionalne garde Virdžinije, kao i još 200 policajaca.

Kapitol Hil

Tramp je više puta tvitovao i pozivao demonstrante da ostanu mirni i da se uzdrže od nasilja, ali ih nije pozvao da izađu iz zgrade Kapitola.

Više republikanskih kongresmena traži od demonstranata da napuste zgradu Kapitola. Kongresmen Majk Galager koji podržava Trampa je situaciju nazvao ludilom i od predsjednika zatražio da opozove svoje pristalice.

CNN je javio da je jedna žena u kritičnom stanju nakon što je upucana u grudi na prostoru Kapitola. Nije poznato više detalja trenutno.

Kako prenose svjetske agencije pristalice Trampa opkolile su Kapitol Hil.

Tramp je optužio čak i svog potpredsjednika Majka Pensa da mu ne pomaže jer je odbio da blokira potvrđivanje Bajdenove pobjede.

Bivši šef policije Vašingtona Čarls Remzi je situaciju opisao kao “nešto najbliže državnom udaru što smo vidjeli u ovoj državi”.

Tramp je ranije danas rekao da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikad nećemo odustati. Nikad nećemo priznati poraz”, rekao je Tramp pred skupom njegovih pristalica blizu Bijele kuće.

Izvor: Agencije