Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj su zabilježeni veliki padovi cijena skoro svih vrsta goriva.

U skladu sa padom cijena barela na svjetskom tržištu, ali očigledno i pod pritiskom novih uredbi Vlade o ograničenju marže maloprodajne cijene derivata doživjele su rekordan pad i u Srpskoj.

Tako na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci dizel i benzin jutros koštaju 1,50 KM, a iste cijene zabilježene su i na nekim pumpama u Trnu.

Foto: D.J.
Benzinska pumpa u Banjaluci, FOTO: Nezavisne, 11. april 2020.

U Hercegovini cijene niže, ali su i dalje najviše u Srpskoj. Najjeftiniji litar dizela u Trebinju košta 1,79 KM, dok je na nekim pumpama cijena dizela i dalje preko dvije KM što je presedan u Republici Srpskoj. Očekivano, na pumpama danas nema gužvi jer je potražnja značajno opala u danima epidemije korona virusa.

Lako se dođe do računice da su cijene na jugu više nego u Banjaluci za 20 pa do čak 40 odsto, što se nikako ne može opravdati većim troškovima transporta. Primjer za cisternu od 20.000 litara govori da na ovoj disproporciji cijena razlika u krajnjoj prodaji iznosi oko 6.000 KM što svakako ne može stati u kolonu troškova transporta.

Benzinska pumpa u Trebinju, FOTO: HP, 11. april 2020.

Šta je u pitanju nadamo se odgonetnuće inspekcijski organi, kako je najavljeno prethodnih dana.

Gužva na benzinskoj pumpi u Banjaluci, FOTO: Nezavisne

Podsjećanja radi, Vlada Republike Srpske usvojila je prije dva dana odluku kojom su marže na gorivo u veleprodaji ograničene na 0,06 KM po litri, a u maloprodaji na 0,25 KM.

Jedna od pumpi u Banjaluci, FOTO: Nezavisne, 11. april 2020.

 

Foto: HP i Nezavisne

HP, april 2020.