U rodnom mjestu velikog pravoslavnog sveca Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u toku je izgradnja Duhovnog centra, čiju gradnju finansiraju Vlade Srbije i Grad Trebinje.

Trenutno se grade dvije od ukupno tri faze koje su planirane. Završetak ovog dijela posla planiran je za kraj ove godine, a kako danas izgleda gradilište i prostor oko crkve smještene na mjestu rodne kuće svetitelja pogledajte na našim fotografijama:

Ukupna vrijednost projekta je procjenjena na 2,5 miliona maraka, a obaveza investitora je i da urede prilaze kućama i ulice kroz selo. Planirana je rekonstrukcija i starih seoskih objekata u selu, kako bi imali svoj smisao i namjenu.

U Hercegovini je u proteklom periodu obećano finansiranje većeg broja projekata od strane Vlade Srbije, a pored Duhovnog centra u Mrkonjićima, novac iz Beograda bi trebao biti obezbjeđen i za rekonsktrukciju putnog pravca Tjentište-Foča, izgradnju aerodroma kod Trebinja, vodovoda u selu Baljci kod Bileće, rekonstrukciju Starog grada u Trebinju…

Očigledno je pred hercegovačkim neimarima izazovan period, jer osim navedenih u toku realizacije ili pripreme su brojni građevinski projekti o kojima se govorilo ili su započeti u proteklom periodu te će zasigurno biti teško obezbjediti potrebno ljudstvo i mehanizaciju za realizaciju u zadatim rokovima.

 

HP, septembar 2020.