Čitava Hercegovina je jedinstvena. Svako mjesto je posebno i priča za sebe, ove nedelje pričom Vas dragi čitaoci vodimo na jedno fascinatno jezero, u pitanju je jezero Klinje kod Gacka. 

Ovih dana glavno je pitanje kako se rashladiti, gdje pronaći idealno mjesto za uživanje u hladu u vrelim ljetnim danima.

Svaki grad ima svoja omiljena mjesta za bijeg od vrelih julskih dana. Tako i Gacko ima svoju oazu za uživanje, jezera Klinje i Desivoje.

Jezero Klinje se nalazi u Bosni i Hercegovini i prvo je vještačko jezero u državi, nazvano po toponimu “Klini”. Površina jezera je 26 hektara. Akumulirano je od 1891. do 1896. izgradnjom kamene lučne brane, prve ove vrste na Balkanu. Brana je pravljena za potrebe navodnjavanja gatačkog polja.

Svojom ljepotom i bojom jezero mami  poglede prolaznika, podsjećajući na more. Nemoguće je da prođete pored njega a da ne zastanete, da mu se bar za trenutak ne divite.

Kupaju se u njemu mnogi Gačani, kažu da jezero ljeti bude ugodno za kupanje i osvježenje.

A nisu neobične ni slike kada jezero zimi potpuno zaledi, i tada se najhrabriji Hercegovci klizaju po zalađenoj površini.

Kao i svakoga ljeta,  jezero izgleda očaravajuće, ako se pitate gdje da pobjegnete za vikend a ujedno i da uživate u netaknutoj prirodi jezera Klinje i Desivoje su naš predlog za ovu nedelju.

Foto: Zoran Stanojević

M.D.

HP, jul 2019.