Svetom liturgijom, služenjem parastosa hercegovačkim ustanicima i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Кrekovima, juče je obilježena manifestacija „Nevesinjske puške“.

Svečanostima su prisustvovali visoki republički zvaničnici među kojima i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, narodni poslanici, predstavnici boračkih organizacija, potomci nevesinjskih ustanika i brojni gosti.

Кod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Кrekovima služen je parastos srpskim junacima iz Prve nevesinjske puške. Na ovom istorijskom mjestu 1875. godine opaljene su prve ustaničke puške protiv viševjekovnog turskog osvajača.

Vijence kod spomen obilježja su položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Boračke organizacije RS, Trećeg pješadijskog RS puka, Кonzulata Srbije u Republici Srpskoj, te predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, grada Trebinja, opštine Nevesinje i potomci ustanika.

Predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Duško Milunović istakao je da su Nevesinjci častan i hrabar narod koji nikada u svojoj istoriji nije dozvoljavao neprijatelju da ga gazi rukovodeći se riječima Svetog cara Lazara „da nije bitno kolika sila napada, nego je važna svetinja koju branite“.

–Srpski narod je imao burnu uistoriju, brojna stradanja i velike bitke, a Nevesinjci su se posebno isticali svojom hrabrošću – naglasio je Milunović, dodajući da to najbolje pokazuje posljednji Odbrambeno-otadžbinskom rat i velike mitrovdanske bitke o kojima treba pričati, pisati i snimati filmove.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da je Hercegovački ustanak dokaz koliko je bilo teško i zahtjevno živjeti na ovom prostoru.

–Mi i danas poručujemo da smo spremni da se borimo za slobodu, ali se prije svega trebamo truditi da održimo mir na Balkanu – poručio je Savčić.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je Nevesinjska puška bila putokaz za sve oslobodilačke ratove u Evropi i da je zato značaj ovog događaja nemjerljiv.

–Nevesinjci su i u posljednjem Otadžbinskom ratu bili inspirisani djelom slavnih predaka koji su zadivili čitavu Evropu – rekao je Avdalović.

Nataša Gligorić, praunuka čuvenog harambaše Pera Tunguza, rekla je da je u rukama njenog pretka pukla prva nevesinjska puška 1875. godine.

– Pravdoljubivi narod ovog kraja više nije mogao da trpi turske zulume i upravo je taj život u ropstvu izrodio jednu novu snagu kao odgovor na ugnjetavanje – istakla je Gligorić.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovale su članice etno grupa „Sveti Dimitrije“ i „Simonida“.

Manifestaciju „Nevesinjske puške“ organizovali su Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Opština Nevesinje, Republička i Opštinska boračka organizacija.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje