U veličanstvenom ambijentu Doma kulture „Nebojša Glogovac“ sinoć je održano finalno veče Vaskršnjeg festivala srpske izvorne i narodne pjesme „Кol’ko snage humska zemlja ima“.

Publika je ovacijama ispraćala nastupe mladih čuvara srpske tradicije koji su interpretirali najljepše izvorne pjesme odjeveni u srpske narodne nošnje.

Učesnike i goste je u ime organizatora pozdravila v.d. direktora Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“ Dragana Budalić.

Festival je otvorio načelnik opštine Milenko Avdalović naglasivši da je opština Nevesinje preuzela pokroviteljstvo ovog lijepog događaja koji podstiče i razvija kulturnu svijest djece i omladine.
Mladići i djevojke, dječaci i djevojčice pokazali su raskošan muzički talenat i stavili su na „muke“ stručni žiri kojim je presjedavala poznata interpretatorka duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević. U finalu je nastupilo 26 kandidata iz istočno-hercegovačkih gradova i Herceg Novog.

Prema mišljenju stručnog žirija najbolju interpretaciju kategoriji djece do 10 godina imala je Anja Đurić iz Trebinja.

Pobjednica festivala u kategoriji djece od 11 do 14 godina je Anđela Vulović iz Herceg Novog.

U kategoriji omladine najbolje ocjene dobila je Anđela Bratić iz Nevesinja. I publika je imala identično mišljenje tako da je mladoj Nevesinjki pripala dupla nagrada.

Laureat po izboru učesnika festivala je Nikolina Radmilović iz Gacka.
Nagradni fond od 2.700 КM obezbijedila je opština Nevesinje, dok su organizaciju festivala pomogli brojni sponzori.

Mlade izvođače pratio je orkestar sastavljen od nastavnika i saradnika Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

U revijalnom dijelu programa nastupila je specijalna gošća Danica Crnogorčević i etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“. Simpatije publike osvojili su polaznici Dječijeg vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“.

Festival je pokazao da djeca imaju veliku želju da kroz pjesmu čuvaju svoj identitet i nacionalnu kulturu. A možda će svjetlucava staza pjesme nekome donijeti i slavu i uspjehe…
REZULTATI

MLAĐA КATEGORIJA

REZULTATI

MLAĐA КATEGORIJA

1.Anja Đurić (Trebinje)
2.Dunja Davidović (Gacko)
3.Nikolina Radmilović( Gacko), Emilija Čvoro (Nevesinje)

SREDNJA КATEGORIJA

1.Anđela Vulović (Herceg Novi)
2.Gligor Gušić (Nevesinje), Jovana Radmilović (Gacko)
3.Antonela Pejičić (Nevesinje), Julija Grgur (Gacko)

STARIJA КATEGORIJA

1.Anđela Bratić (Nevesinje)
2.Sonja Babić (Gacko)
3.Milica Lovrić (Trebinje)

Izvor: Radio Nevesinje