Citroën predstavlja Novi C3, nasljednika treće generacije vozila C3, najprodavanijeg modela Marke na svijetu i primjer istinskog tržišnog uspjeha sa 750 000 prodanih modela od njegovog puštanja u prodaju krajem 2016. godine.

Sa gotovo 4,5 miliona izrađenih primjeraka od njegove pojave na tržištu, C3 je najprodavaniji model iz game Citroën koji je krajem decembra 2019. bio među pet najprodavanijih vozila u Evropi u B segmentu i treće najprodavanije vozilo u Francuskoj. To karizmatično i šarmantno vozilo nastavlja svoj pohod u vrlo konkurentnom segmentu ističući svoj jedinstveni dizajn, vrlo poseban karakter i udobnost karakterističnu za Citroën .

Model koji je 2016. uzdignuo Marku na novi nivo otada je uspio privući više od 750 000 kupaca širom svijeta. Uspješna formula „Inspired by You” i dalje za cilj ima privući mlade kreativce vedrog duha koji žive u gradskim i prigradskim područjima koji su u stalnom pokretu. Međutim, ona nastavlja privlačiti i poslovne korisnike. U tom je kontekstu zabilježeno da se broj registriranih vozila C3 za osobnu i poslovnu namjenu povećao za 12,6 % u 2019. godini.

Takvim se razvojem situacije dodatno naglašava želja marke Citroën da „ne bude ista kao i svi drugi”. Ukratko, Novi C3 najprilagodljivija je i najudobnija limuzina sa jedinstvenim karakterom na tržištu.

Novi prednji kraj i još više osobnosti

Novi dizajn kojim se ističe različitost. Novi Citroën C3 kao model prepoznatljivog stila i jedinstvenog oblika udaljava se od stereotipa ovog segmenta i ruši ustaljena tržišna pravila. Osim odvažnog stila novog prednjeg kraja kojim se predstavlja novi potpis Marke inspiriran konceptnim automobilom CXPERIENCE, tu su i nova LED svjetla, novi aluminijski naplatci od 16″ i 17″ i novi elementi Airbump® za još snažniji utisak.

Više mogućnosti personalizacije: Pod geslom „Inspired by You” Citroën svakom svojem kupcu omogućuje da osmisli vozilo u skladu sa svojim stilom. Mogućnosti personalizacije koje pruža Novi C3 sada su proširene s 36 na 97 kombinacija, uključujući nove boje karoserije (crvena Elixir i plava Spring), novi paket Color i novu boju krova, nove krovne naljepnice vanjske ukrasne elemente i nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti (opcija Techwood, koja u prostor unosi toplinu, i opcija Emeraude, koja unosi dinamičnost).

Nenadmašan nivo udobnosti i savremenost u vozilu

Novi Citroën C3 osmišljen je tako da svaka vožnja u njemu bude ispunjena zadovoljstvom. Osjećaj udobnosti u vozilu dodatno se naglašava novim sjedištima Advanced Comfort i centralnim naslonom za ruku, kojima se nadopunjuje iskustvo potpuno ugodne vožnje (prigušivanje raznih vibracija, upravljanje).

Model je jednostavan za upotrebu i opremljen je mnoštvom korisnih tehnologija koje ujedinjuju opuštenost i suvremenost u svakodnevnoj vožnji. Novi C3 ide ukorak s vremenom, pa je tako u njega ugrađen sistem za pomoć pri parkiranju sprijeda (novo), jedno od 12 mogućih rješenja za pomoć u vožnji kojima se postiže viši nivo udobnosti (kao što su sistem za pokretanje vozila bez ključa ili sistem pomoći pri kretanju na uzbrdici) i veća sigurnost (poput automatskog kočenja u nuždi koje omogućava sistem Active Safety Brake, prepoznavanja prometnih znakova ili automatskog uključivanja dugih svjetala).

Tu su i različite internetske usluge kojima se nastoji olakšati svakodnevni život vozača i putnika i koje omogućuju pomoć na cesti, navigaciju i prenošenje zaslona mobilnog uređaja na tablet (Connect Assist, Connect Nav, Connect Play).

Nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti

Ponuda personalizacije odnosi se i na unutrašnjost koja je u ponudi za Novi C3, životni prostor u kojem vlada bezbrižnost i koji podsjeća na uređenje Kuće Citroën (tema Techwood) i na skandinavski namještaj. Uz serijsko uređenje unutrašnjosti kojim se ističu pročišćene linije, Novi C3 nudi i dvije nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti, od kojih jedna nudi toplo i moderno ozračje, a druga nešto dinamičnije.

Kabina vozila osmišljena za Novi C3 predstavlja uspon u višu klasu i pruža svojim putnicima iznimnu udobnost. Novi C3 ima pomno osmišljenu armaturnu ploču koja zbog obrade boja i materijala u skladu s vratima ili sjedištima stvara osjećaj topline te sve postaje jedna skladna cjelina.

Uređenje Emeraude: uređenje unutrašnjosti s dinamičnijom notom u kojem su tamne boje u kontrastu s obojenim elementima Emeraude. Presvlake su izrađene od tehničkog tekstila (3D tkanina), a crnom impregniranom tkaninom presvučena je ukrasna letvica armaturne ploče. Obrub armaturne ploče i rubovi od tekstila u boji stvaraju jedinstven vizualni sklad u kvalitetnoj izvedbi.

Tema Techwood: prvoklasno uređenje s visokokvalitetnim i posebno obrađenim materijalima mekanima na dodir. Spoj elegantne letvice u boji „svijetlog drva” na armaturnoj ploči (čiji su tehnički elementi preuzeti s konceptnog automobila CXPERIENCE) i svijetle presvlake na gornjem dijelu sjedišta (tekstil s prošivima usklađen s armaturnom pločom) donosi dašak elegancije i topline u unutrašnjost vozila.

Udobnost i savremenost u vozilu

Kako bi svoj najprodavaniji model učinili još zavodljivijim i kupcima omogućili da se za volanom osjećaju „kao kod kuće”, inženjeri nisu pristajali na kompromis u pogledu udobnosti u vozilu te su na Novi C3 primijenili program Citroën Advanced Comfort®.

Budući da je riječ o životnom prostoru u pravom smislu riječi i da se u njegovu unutrašnjost može smjestiti do pet osoba, Novi C3 razvija se kako bi se postigla još veća udobnost u vozilu i kako bi se naglasile sve njegove vrline.
Udobnost: najbolji ovjesi u klasi

Okretna, kompaktna i svestrana, ova limuzina s pet vrata i kompaktnom duljinom (3,99 m) izuzetno je udobna u vožnji zahvaljujući posebnoj pozornosti koja je posvećena udobnosti ovjesa, koja postavlja standarde u segmentu, i pozornosti koja je posvećena zvučnoj izolaciji. Taj spoj osigurava jedinstveno prigušivanje i potpis svojstven marki Citroën za upravljačem. Novi C3 svojim putnicima nudi utočište koje ih štiti od vanjskog svijeta te ih zaklanja od ceste.
Nova sjedišta advanced comfort

Ako se Novi C3 po nečemu ističe, onda je to upravo udobnost, koja je prepoznatljivo obilježje Marke. Kako bi se postigla nova dimenzija udobnosti, poseban je trud uložen u izradu širokih i prostranih sjedišta za Novi C3. Kao i SUV C5 Aircross i C4 Cactus, Novi C3 preuzima izradu sjedišta Advanced Comfort, što je isključivo inovacija marke Citroën .

Novi C3 izrazito je moderan i ima čak 12 tehnologija za pomoć u vožnji koje garantuju sigurnost. Novi sistemi su: pomoć pri parkiranju, otključavanje i pokretanje vozila bez ključa, active safety brake, coffee break alert, sistem praćenja pozornosti, automatsko uključivaje dugih svjetala, kamera za vožnju unatrag, pomoć pri parkiranju na uzbrdici, upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka, sistem za nadzor mrtvog ugla, prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine i regulator/limitator brzine.

Okretnost i najnovija generacija motora

Novi Citroën C3 posebno je okretan zahvaljujući promjeru kruga okretanja od 10,7 m, a svojom duljinom od 3,99 m optimalno je kompaktan u gradskom okruženju. Ima 5 vrata i 5 sjedišta pa je praktičan u svim okolnostima. Novi C3 nudi istinski užitak u gradskoj vožnji, ima iznimna vozna svojstva te se savršeno prilagođava svim putovanjima, onim kraćim i dužim, kada vozite djecu na sportske aktivnosti i kada s prijateljima idete na odmor za vikend.

C3 ima učinkovite, efikasne i štedljive motore najnovije generacije koji su homologirani u skladu sa zahtjevima emisijske norme Euro 6: trocilindarski benzinski motor PureTech 83 (PureTech 83 S&S BVM5) i 110 (PureTech 110 S&S BVM6) ili dizelski motor Diesel BlueHDi 100 (BlueHdi 100 S&S BVM5).

A za još bezbrižniji i opušteniji doživljaj za volanom, Novi C3 dostupan je i uz motor s automatskim mjenjačem EAT6 (PureTech 110 S&S EAT6).

Novi Citroën C3 na bosansko tržište stiže u proljeće 2020.

Izvor: carlander.ba