Grupa hodočasnika iz Bileće jutros je pješke krenula na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u manastir Ostrog.

Ispred Hrama Svetog Save u Bileći jutros je krenulo 35 Bilećana uz blagoslov starješine Hrama Nebojše Kolovića.

Kako je za Srnu rekao jedan od organizatora hodočašća Miomir Stolica, hodočasnici će večeras prenoćiti u mjestu Trubjela kod Nikšića.

Prema njegovim riječima, dolazak pod Ostrog planiran je sutra u popodnevnim časovima, kada će hodočasnici pristupiti moštima Svetog Vasilija, pomoliti se i prenoćiti ispred samog manastira.

Stolica je zahvalio opštini Bileća i nekolicini privrednika iz Bileće što su im i ove godine izašli u susret i pružili duhovnu i materijalnu pomoć.

Ovo je osma godina zaredom da Bilećani samoinicijativno organizuju pokloničko putovanje u manastir Ostrog.

Osim ove grupe, na hodočašće u manastir Ostrog proteklih dana išli su i članovi planinarskog društva “Koritnik” iz Bileće, kao i bilećki karatisti.

I Nevesinjci su jutros krenuli ka manastiru Ostrog.

Riječ je o grupi od 93 hodočasnik. Među njima je i pet vjernika iz Višegrada, piše Radio Nevesinje.

Hodočasnici, među kojima je bilo najviše mladih, okupili su se ispred hrama Voznesenja Gospodnjeg i nakon blagoslova sveštenika Mladena Čalije krenuli su na put dug 170 kilometara.

Čestitajući hodočasnicima na odvažnosti, vjeri i ljubavi sveštenik Čalija je poručio da ovo nije put koji vjernike čini velikim i bitnim, nego je to put kojim se čini čast svetitelju i utvrđuje vjera koju je on imao.

Trodnevno putovanje preko Gacka, Golije i Nikšića završava se 11. maja. Odvažni Nevesinjci pokloniće se moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a potom će prisustvovati večernjoj liturgiji.

Ovo je osmo grupno pješačenje iz Nevesinja u najznačajniji centar vjerskog hodočašća na pravoslavnim prostorima i do sada je najmasovnije.

Hodočasnike i ove godine predvodi Milan Кandić kome je ovo deveto uzastopno pješačenje iz Nevesinja do Ostroga. Iako im vremenske prilike na početku putovanja nisu naklonjene Кandić kaže da ne razmišljaju o kiši.

– Stalno imamo na umu svetitelja i njegov isposnički život i to je glavni motiv našeg putovanja kojim prevazilazimo fizičke napore ̶ ističe Кandić. Кaže da je još pod utiskom nedavnog boravka u Svetoj Gori.

– Ono što je za pravoslavni svijet Sveta Gora, to je za Hercegovce manstir Ostrog ̶ naglašava Кandić.

Zoran Radojičić i Jelena Rakita doputovali su čak iz Кanade da bi sa Nevesinjcima pješke krenuli na poklonjenje svetitelju . Prevalili su preko 6.000 kilometara da bi pohodili, kako kažu, najveću srpsku svetinju.

Na poklonjenje moštima Svetog Vaslija Ostroškog nedavno su iz Nevesinja pješačili članovi Planinarsko-ekološkog društva „Zimomor“. Njihov put hodočašća vodio je preko planinskih staza Hercegovine i Crne Gore.

 

Izvor: RTRS , Radio Nevesinje