Trebinjski gradski park oživio je prije par godina kada je uvijen u novo ruho. Mračna i zapuštena zelena oaza u strogom centru Trebinja, koju su izbjegavali i domicilni stanovnici postala je najljepše uređena zelena površina u Republici Srpskoj, ali i šire.

Posljednjih dana ljeta, ali i tokom cijele godine u parku koji nosi ime po najčuvenijem Trebinjcu Jovanu Dučiću uživaju brojni turisti, mališani, penzioneri, mladi, kako oni zaljubljeni tako i oni željni predaha, osvježenja ili možda obroka u zelenom okruženju u centru najjužnijeg grada Srpske.

Zajedno sa dvorištem hrama Preobraženja Gospodnjeg, koje se naslanja na park i čini jednu neotuđivu cjelinu, ova prirodna oaza u sebi krije brojne biljne vrste, od stabala četinara, listopadnih vrsta, palmi i drugog mediteranskog rastinja sve do jednog stabla banane.

Na ulasku u park se nalazi spomenik Jovanu Dučiću, a a tik uz njega su i figure lavova i nešto dalje stara fontana koju je ovaj Trebinjac poklonio svom gradu.

Park je u svoje okrilje primio i dva ugostiteljska objekta, od kojih u jednom od njih možete uživati u hladovini stabala lovora.

Nova moderna fontana je omiljeni motiv svih fotografa amatera, a mini dječija igrališta svakodnevno oduševljavaju najmlađe.

U najezdi pretjerane urbanizacije naše životne sredine i svakodnevne “asfaltizacije” gradova, posebno onih atraktivnih za stabenu izgradnju, kakvo je i Trebinje, ovakav zeleni kutak je primjer u kom pravcu bi trebalo razmišljati kada se šire urbane sredine.

Jer ostaje pitanje, šta ćemo mi ostaviti našim pokoljenjima i u čemu će oni poslije nas moći uživati? Ovaj park je stara ideja čuvenog pjesnika koja je oživljena na pravi način posljednjih godina.

Da li je to dovoljno, ostaje na razmišljanje odgovornim.

HP, avgust 2020.