Teško ćete na nekom lokalitetu u Hercegovini, ali i mnogo šire, osjetiti da se nalazite na istinskoj tački koju je priroda predodredila za uzgoj vrhunskih sorti vinove loze kao što su Carski vinogradi na Ušću nadomak Trebinja.

Osim najkvalitetnijih grozdova i današnji sunčan jesenji dan u potpunosti dokazuje gore izrečenu tvrdnju, jer blaga padina uz rijeku, na kojoj se nalaze Carski vinogradi, izgleda kao geometrijski proračunato zakrivljena da uzme najbolje zrake sunčeve svjetlosti koji obasjavaju ovaj kraj. Sve ovo i još mnogo toga pogodnog za razvoj vinogradarstva na ovom lokalitetu prepoznali su još Austrijanci kada su vladali ovim krajevima. Priča razvoja vinarstva i vinogradarstva na ovom lokalitetu seže do tog vremena, a odavno je poznata priča da se vino iz ovog vinograda služilo na tadašnjem Bečkom dvoru.

Porodica Vukoje je oživila Carske vinograde i u njih utkala porodičnu vinsku priču, potrebno znanje i pregalaštvo koje danas daju jednu potpuno novu dimenziju vinarstvu kako u Hercegovini tako i na prostoru cijele Jugoistočne Evrope. Potvrda za to je i nedavni trofej najbolje vinarije Jugositočne Evrope, koji je u rasponu od deset godina već treći put u rukama ove hercegovačke porodice.

Kao i u svakom ozbiljnom poslu, tako i u vinarstvu nije možda toliko teško na trenutak dostići kvalitet, ali je svakako najveći izazov isti zadržati. “Podrumi Vukoje 1982” već dugi niz godina upravo dokazuju da su sinonim kvaliteta u svojoj branši, te da predstavljaju lokomotivu razvoja vinarstva i vinogradarstva u Bosni i Hercegovini.

“Naša deviza je uvijek bila da ono što mi uzgojimo to ćemo pretočiti i u čašu. Samo na taj način mi možemo da garantujemo autentičan kvalitet naših sorti, našeg vinogorja, a sve ostalo bi bila prevara”, govori Radovan Vukoje za naš portal.

Ovogodišnja berba

I dok danas vrijedne ruke berača ubiru najbolje plodove autohtone žilavke u Carskim vinogradima niko se ne pita koliko će grozdova završiti u korpama, već kakav kvalitet je ova vinogradarska godina donijela. Neupitnim znanjem i vještinama odgovorni u “Podrumima Vukoje” odavno su naučili da eventualno loš sezonski uticaj prirode na vrhunski kvalitet grožđa ograniče, te već odavno svi zaljubljenici u vino znaju da iz ove porodične vinarije izlaze etikete isključivo vrhunskog kvaliteta. U zavisnosti od izdašnosti godine može da varira broj boca, ali kvalitet uvijek ostaje neupitan.

“Berba ove godine je jako dobra što se tiče kvaliteta, nešto manje grožđa ima što se tiče kvantiteta u odnosu na prošlu, ali generalno gledajući je jako veliki kvalitet u veoma teškoj vinogradarskoj godini”, ističe direktor “Podruma Vukoje” i dodaje:

“Uz 2011. godinu koja je bila na svoj način potpuno drugačija od svih. Ova berba uz berbe 2015-te i 2017-te jedna je od boljih u posljednjih deset godina”.

Krajem godine novi brend

 

Direktor “Podruma Vukoje” od decembra najavljuje i jedan zanimljiv i potpuno novi brend.

“U novembru ili decembru ćemo krenuti  na tržište sa jednim novim brendom koji je u svijetu jako popularan, a to je džin. To je sublimacija čitave Hercegovine, biljke, voća iz Hercegovine, destilat grožda, na jedan poseban način, sa posebnim pečatom”, objašnjava Vukoje.

Bez sumnje će i novi proizvod porodice Vukoje imati sudbinu prethodnih koji nose pečat vrhunskog kvaliteta.

 

 

HP, oktobar 2019.