Iz Muzeja Stare Hercegovine u Foči, koji ove godine slavi šest decenija postojanja, upućen je poziv građanima da ovoj ustanovi poklone predmete ili fotografije iz socijalističkog perioda Jugoslavije za dopunu postojeće postavke “Foča u prošlosti”.

 

 

Građani koji imaju predmete ili fotografije iz perioda pedesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji, pozvani su da ih donesu u muzej, da bi se uzeli podaci o predmetu ili fotografiji koji će nakon skeniranja biti vraćeni vlasniku.

“Ukoliko zainteresovani građani pomenute predmete ili fotografije žele da poklone muzeju, ova ustanova će poklone pohraniti u depo i povremeno izlagati, uz napomenu o porijeklu eksponata”, navodi se u pozivu.

U pozivu se navodi da je najpoželjnije da se odnose na omladinske radne akcije, Partizansku olimpijadu, kulturne i druge manifestacije iz tog perioda kao što su koncerti, ispraćaji u vojsku, sportska takmičenja, polaganje pionirske zakletve, školske priredbe i izleti, obilježavanje Dana borca i 29. novembra, doček Nove godine i slično.

Traženi predmeti i fotografije, novinski članci, uniforme i pionirska odijela, bedževi, suveniri i drugi predmeti mogu se donijeti u muzej radnim danima od 7.00 do 15.00 časova, a poželjno je da to bude najkasnije do 15. aprila ove godine.

Multimedijalnu izložbu “Foča u prošlosti”, Muzej Stare Hercegovine priprema u saradnji sa producentskom kućom iz NJemačke i Istorijskim muzejom iz Sarajeva.

Pored više izložbi, jubilej će biti obilježen i okruglim stolom o prošlosti Foče, na kojem će učestvovati istaknuti istoričari i profesori iz regije, te izdavanjem brošure o razvoju muzeja, a biće organizovana i radionica za učenike.

Zgrada muzeja, na kojoj je prošle godine obnovljen krov, u ovoj godini trebalo bi da dobije novu fasadu i stolariju.

Izvor: Srna