Због екстремно ниских температура, које се ноћу спуштају и до минус 23 степена, бројни возачи у Фочи имају проблема са паљењем аутомобила, јер се дешава да мраз „извуче“ акумулатор, али и да замрзне нафта, па чак и бензин. И док се проблем са акумулатором релативно лако рјешава, допуњавањем са другог аутомобила, смрзавање горива је много теже ријешити, преноси портал foca24.info.

У Ауто-мото друштву Фоча кажу да је једино рјешење топла гаража, а ко нема гаражу остаје му да одшлепа ауто до прве радионице и да сачека да се нафта одледи. Инструктор вожње у АМД Фоча Здравко Нововић савјетује да се сипа нафта еуро пет, која има нижу тачку смрзавања.

„ Ако већ заледи, ми смо немоћни у тим ситуацијама и једино што можемо да учинимо да га пребацимо до неке топле радионице. Веће су шансе да ће нафта заледити ако је има мање у резервоару“, каже Нововић.
15942371_10209520873031528_1164290829_n
Фочански таксиста Миле Секуловић савјетује да се у нафту сипају адитиви, којима се повећава отпорност горива на смрзавање.

„ Нафта и бензин су лошег квалитета, тако да се дешава да гориво смрзне. Када заледи, тешко је проблем ријешити, а као превенција потребно је сипати адитиве, који се могу наћи на бензинским пумпама“, каже Секуловић. Он је савјетовао возаче да при стартовању оставе аутомобил пет до десет минута да ради у леру, да би се мотор и уље загријали, јер при наглом кретању постоји ризик да откаже неки од замрзнутих дијелова мотора.

„Најбоље би било да не крећу нигдје, да паркирају ауто и чекају боље дане“, рекао је Секуловић.

 

Извор: foca24.info