U vrtiću “Čika Jova Zmaj” organizovana je radionica pod nazivom “Voćni užitak”, na kojoj su djeca i njihovi vaspitači od voća pravili zanimljive dekoracije.

Vrtić u Foči jedna je od šest ustanova ovog tipa u RS koje zajedno sa Institutom za javno zdravstvo, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, učestvuju u programu “Prijatelji zdrave ishrane”, čiji su osnovni zadaci uvođenje pravilnog načina ishrane i sprečavanje izražene gojaznosti i mršavosti kod djece.

Aktivnosti su započete igrom “pogodi voće po dodiru”, a zatim su kroz razgovor mališani shvatili koliko je voće važno za njihov rast i razvoj. Vaspitačica Radijana Dukić kaže da su djeca sama pravila sokove i dekoracije, a sočnim komadićima nisu odoljeli. Mali kuvari su uz pomoć vaspitačica pravili palme, automobile i dugu od voća.

– Pravio sam ražanj od jabuka, banana, narandži, kivija. Napravili smo i ježa od kruške, kasnije smo cijedili i sok i popili smo ga sa drugarima – kaže dječak Nikola Ćurčić.

Direktor vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić kaže da će se u okviru projekta “Prijatelji zdrave ishrane” kroz jedinstven softverski program djeci mjeriti visina i težina. Tako će sve promjene biti pod nadzorom stručnjaka.

– Ukoliko postoje pretenzije da bi dijete moglo da krene ka gojaznosti ili je mršavo, dužni smo da upozorimo roditelje i preduzmemo određene mjere, te da zajedno spriječimo da ne dođe do toga – pojasnila je Vladičićeva.

Izvor: Glas Srpske