Univerzitetska bolnica Foča dobila je danas topli krevet za rano rođene bebe, poklon Kompanije “Koka-Kola” i Prirodne vode “Olimpija”, kao i komplete odjeće za bebe, ukupne vrijednosti oko 10.000 KM.


Pomoć fočanskoj bolnici uručena je u okviru “Koka-Koline” i “Olimpijine” akcije “Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice”.

Načelnik Centra za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča Biljana Milinković istakla je da će krevetić omogućiti bebama koje na svijet dolaze ranije da lakše prebrode prelazak iz inkubatora u spoljnu sredinu, odnosno adekvatnije održavanje vitalnih funkcija.

“Iskreno zahvaljujem Kompaniji `Koka-Kola` i nadam se da će i ubuduće imati razumijevanja za najosjetljiviji dio populacije”, rekla je Milinkovićeva.

Pedijatar neonatolog Centra za majku i dijete Tatjana Gavrilović Elez istakla je da je ovo prvi topli krevetić u njihovoj intenzivnoj njezi i da do sada nisu imali ovu izuzetno važnu opremu.

Ona je navela da trenutno u inkubatoru na kiseoniku imaju jednu bebu koja je rođena prije 36. nedjelje, tjelesne mase 1.300 grama.

“Kada joj isključimo kiseonik stavićemo je u topli krevetić koji ima funkciju da održava adekvatnu tjelesnu temperaturu novorođenčeta, jer kod novorođenčadi tjelesna temperatura nije uvijek stabilna”, objasnila je Elezova.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić istakao je da je “Koka-Kolina” donacija lijep primjer društveno odgovornog ponašanja.

“Nadamo se da je ovo samo početak nečega, što će se u budućnosti nastaviti i da će ta kompanija i ostale društveno odgovorne kompanije u BiH i dalje pomagati rad bolnica”, rekao je Marić.

Regionalni rukovodilac prodaje Kompanije “Koka-Kola HBC BiH” Marko Barović rekao je da je projekat pomoći pokrenut u godini kada “Koka-Kola” obilježava 50 godina od početak distribucije i rada na ovim prostorima.

“Ponosni smo na činjenicu da smo u mogućnosti da pomognemo Centru za majku i dijete Univerzitetske bolnice Foča. Vjerujemo da ćemo ovom opremom olakšati rad bolničkom osoblju, a našim malenim herojima pomoći da načine prve korake u svom životu”, rekao je Barović.

“Koka-Kolina” kćerka firma “Olimpija” ovakvu pomoć uručila je i bolnicama u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Banjaluci.

Izvor: Srna