Пити алкохол на радном мјесту посебно је осјетљиво у занимањима у којима су људски животи изложени ризику, а представници разних струка потврдили су да такви случајеви постоје, док се у неким фирмама уводи и алкотесирање.

Као добра мјера предострожности показало се увођење алкотестирања запослених, што је случај у Руднику олова и цинка “Sase” код Сребренице, који послује у саставу компаније “Gross” из Градишке.

“Програмом контроле, која се не спроводи редовно, већ на основу процјене пословође, желимо дјеловати превентивно и допринијети побољшању радне дисциплине и смањењу повреда на раду, јер у овој струци зна бити и несрећа са смртним посљедицама”, каже Александар Петрић, технички консултант ове фирме.

Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС, каже да је упознат с тим да у неким фирмама постоје алкоскопи које носе пословође, да би могле утврдити да ли је радник у припитом стању, и то регулишу унутар предузећа.

“Била је слична пракса у руднику код Добоја, гдје радници у почетку нису прихватали одређене дисциплине, али сада нема проблема”, наводи Пеулић.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника РС, поздравља идеју тестирања на алкохол.

“Сједање за волан под утицајем алкохола је равно убиству. И такве се ствари, нажалост, ипак дешавају. У земљама региона веће превозничке компаније имају раднике који заустављају своје превознике и камионџије и контролишу да ли су под дејством алкохола. Таква правила и код нас треба увести”, предлаже Грбић.

Иако свака професија носи своје одговорности и захтијева савјестан рад, рад са дјецом се посебно издваја.

Кристина Мрђа, предсједник Актива средњих школа регије Бањалука, не желећи да наводи конкретне примјере, тврди да појединачни случајеви ипак постоје, а како каже, само један случај у овој професији значи много и мора се сузбијати. Истиче да, уколико се појави неки облик неприхватљивог понашања, користе механизме сузбијања, од разговора, упозорења до дисциплинског поступка.

Жељко Татић, предсједник Удружења угоститеља РС, каже да је овај проблем велика невоља код свих послодаваца и да је веома присутан на скоро свим радним мјестима. Највише у угоститељству има тих ситуација, гдје је скоро свакодневица да радник у кафићу попије коју чашицу.

Мене је лично служио конобар који је био припит. Има доста локала у којима ради власник и кад дође гост и наручи алкохолно пиће, жели да газда попије с њим, при томе инсистира да то не буде сок. Има и кафића у чијем склопу су кладионице, и када неко добије, части све које зна па и конобаре. У овој бранши раднику је алкохол надохват руке и када би се увело тестирање, не би имао ко да ради”, прича Татић.

Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбенокомуналне дјелатности РС, каже да нема сазнања да је било сличних случајева пијаних радника, али да свакако осуђује долазак радника на посао у алкохолисаном стању уколико се то дешава у неким струка.

Из Коморе доктора медицине РС увјеравају да до сада није било притужби на рад доктора у алкохолисаном стању па самим тим и нема потребе за алкотестове.

Извор: Независне новине