piše: Saša Pešikan

U trenutnom filmskom trenutku, kojim dominiraju serijski sadržaji, teško je odlučiti se kome tačno posvetiti svoje vrijeme. Teško, jer ti sadržaji su sve kvalitetniji, žanrovski različiti, a skoro svaki nosi neki sa A liste holivudskih glumačkih superstara.

Međutim, kada imate priču koja se, ispod svih slojeva, bavi čovjekom , njegovim najgorim strahovima i demonima što dušu razdiru, izbor je lak. Tako je za mene bilo lako se odlučiti za Oštre predmete (Sharp Objects), koji sjeku tijelo, ali još više dušu.

Sharp Object je nova mini-serija velikog HBO-a sa Amy Adams u naslovnoj ulozi. Osam 50-minutnih epizoda zasnovano je na istoimenoj noveli koju je napisala Gillian Flynn. Inače, Gilian je napisala tri novele: Sharp Objects, Dark Places i Gone Girl. Sve tri su doživjele ogroman uspjeh, a takođe sve tri su doživjele svoje filmske adaptacije: dva filma i mini-serija.

Kreatorka serije je Marti Noxon, poznata producentkinja i pisac, sa više uspješnih naslova iza sebe. Režiju potpisuje još jedan znalac svog posla, Jean-Marc Vallée, poznat po filmovima Dallas Byers Club, Wild, Demolition i seriji Big Little Lies.

Kada se okupi ovolika količina kreativnog potencijala, zaista je teško da će konačan proizvod da iznevjeri. I zaista nije iznevjerio. Čak šta više je pun pogodak u svakom smislu i to se jednostavno osjeća u svakom kadru serije.

Kamila Priker (Amy Adams) je novinarka u Sent Luisu. Ophrvana je velikim problemima i tegobama, posebno onim duševnim i psihičkim. Kada se desi ubistvo djevojčice u njenom rodnom gradiću Wind Gap, Mizuri, njen šef je šalje da izvještava o slučaju. Novi posao će joj dati priliku da poslom pokuša se dovesti u red. Međutim, povratak kući znači i povratak starim demonima i suočavanjem sa izvorom svih njenih problema.

Sharp Objects je sporogoreća i turobna priča o ljudima, porodici, vezama i svom užasu kada odnosi u istim su ozbiljno poremećeni. Južnjačko okruženje malog gradića tvori atmosferu koja vas svakim trenutkom sabija i stvara nelagodu. Satjera vas u organičeni prostor, a potom u njega pusti razarajući mentalitet male sredine, gdje malograđanštvina raširi vrata raznoraznim demonima koji izvlače ono najgore iz ljudi.

U takvom okruženju, razvija se misteriozna priča čiji se kraj teško može naslutiti. Okidač iste jeste ubistvo, ali to ubistvo je samo početak i okvir oko čijeg se razrješenja oblikuje ona prava, o ljudima i duboko poremećenim odnosima čitave jedne zajednice. U svom sporom toku, glavni protagonista, korača teško, propadajući svakim korakom dublje u glib prošlosti. Iako težak i duševno i psihički razarajući, svaki sledeći korak može dovesti na kraju do, koliko toliko, prihvatljive budućnosti. Taj put ispunjen je posebnim likovima, gdje svaki nosi svoju tešku priču i sudbinu. Svaki se koprca se u onom istom glibu i pokušavajući pronaći smisao svog bitisanja. Sudar tih sudbina u toj užasnoj močvari donijeće nezamislivo turobna i nezamisliva razrješenja.

Tim ljudi okupljen oko serije je uspio da iskoristi savršenu podlogu južnjačke zabiti i tu razvije izuzetno zanimljivu i misterioznu priču. Da bi jedna ovakva teška, kompleksna i duševno opterećujuća priča mogla biti ispričana potrebno je da je oni koji je pričaju budu zaista na najvišem mogućem nivou svojih sposobnosi. To oni zaista i jestu. Previše ih je da bi oh sada opisivali i pravi način je da ih jednostavno doživite gledajuću.

Pomenuću Amy Adams, koja igranaslovnu ulogu. Ona ovde jednostavno blista u svojoj izvedbi. Potpuno iskreno i uvjerljivo je dočarala lik Kamile Priker i jednostavno možete da svakim atomom emocije možete da osjetite tu strašnu hodajuću duševnu katastrofu, kakva je Kamila. Amy svakim svojim pokretom, pogledom, gestom, damarom nam daruje mnoštvo uvjerljivih emocija koje probadaju. Potpuno se predala ovoj ulozi i to je vidljivo i za svaku pohvalu. Jedan od najboljih likova u serijama koje sam gledao, a gledao sam skoro sve. O njenoj posvećenosti možda najbolje govori činjenica da je odmah odbacila i pomisao na eventualnu drugu sezonu serija. Razlog tome je prestravljenost vraćanju u lik i um Kamile Priker.

Prate je redom odlični glumci, koji isto tako svoje likove igraju potpuno uvjerljivo. Još ću samo pomenuti Patricia Clarkson koja igra Adoru Kremlin, Kamilinu majku. Jednostavno fantastična izvedba koja ostavlja bez daha.

Sve ovo prati odlična režija Jean-Marc Vallée koja koristi zanimljive načine pripovjedanja. Kombinacijom bezbrojnih flešbekova koji samo bljesnu i nestanu, doznajete mrvice prošlosti, a time i razloge zašto su likovi takvi kakvi su. Međutim, ti trenutci imaju i drugu, bitniju svrhu, a to je uvid u psihu i dušu likova. Završni dodir je muzika koja na pravi način prati radnju, ali i raspoloženja protagonista iste.

Kao što rekoh, sjajan kreativni tim oko serije je svoj posao uradio na najbolji mogući način i donio nam jedno od najboljih ostvarenja kada su serije u pitanju. Nimalo laka za gledanje, Sharp Object će nas provesti kroz vrtlog emocija koje vas opterete i nalegnu vam na dušu. Na kraju sva ta tegoba se isplati jer vam ostane osjećaj zadovoljstva koje na jedinstven način vam donese jedno kvalitetno filmsko ostvarenje kakvo je Sharp Objects.

Ocjena: sve 4,5, gluma 5