piše: Saša Pešikan

Tiho, kao nikada do sada. Upravo takva je bila atmosfera u bioskopu, dok se na platnu odigravao film. Mnogi su ga hvalili. Kritika, publika. A ja? Ja sam isčekivao trenutak kada će stići kod nas, da pogledam i to čudo. Čudo kažem, jer ja i horor imamo istoriju. Od punog paketa VHS naslova, dobijenih zajedno sa Video rekorderom, pristiglim brodom pravo iz Japana, mnogi su bili horori. Prestravili su malog balavca i urezli se u pamćenje, ali i srce. Od tada traje decenijska ljubav, ali i muke. Muke jer godinama jedva neki gledljiv se pojavi, a onaj baš dobar je rijedak kao i jednorog. Možda i rijeđi. Ali, eto čuda se dešavaju i ja izađoh iz bioskopa sa komentarom „Odličan“! U pitanju je A Quiet Place, odličan film, odličan horor, ma kako čudno zvučalo.

Godina je 2020. Svijet je u ruševinama.Sve je pusto, a jedini preživjeli žive u tišini. Zvuk je najveća opasnost, jer sa zvukom dolaze oni, a njihov dolazak znači kraj. Evelin i Li Abot, sa svoje troje djece, pokušavaju da prežive u novom svijetu. Napravili su svoj mali svijet i stroga pravila. Uz sve to, velika tragedija uzdrmaće i njihove međusobne odnose. Da bi izašli na kraj sa izazovima svijeta, moraće prvo da prebrode one u svojoj porodici…

A Quiet Place je kompletno djelo Džon Krasinskog. Poznati glumac potpisuje režiju, scenario i tumači glavnu ulogu. Tako smo, mogu slobodno reći, dobili još jednog svestranog filmskog umjetnika od koga, sudeći po ovom filmu, možemo očekivati mnogo. Njegov rad na ovom filmu za rezultat ima prvenstveno odličan film, a potom, što je možda i važnije, daje horor žanru posebnu dimenziju i ucrtava put za budućnost istog. Krasinski koristi, možda i najače oružje horor filma, zvuk kao esenciju za stvaranje sveukupne atmosfere koja drži od početka do kraja. Mijenjajući prirodu istog, suptilno nas provodi od drame do horora, istovremeno pričajući nam priču i naglašavajući sve ono što želi da nam ovim filmom poruči. Odlično smišljena priča gdje je zvuk ili odsustvo istog element oko koga se sve vrti i od čega je sve sazdano. Posebne izmjene kada je u kadru gluva Regan u odnosu na ostale, uvlače nas dublje u atmosferu filma i dobijamo na neki način POW (Point of Wiev) mod iliti gledamo, tj. slušamo svijet njenim očima/ušima. Koliko je sve to dobro osmislio i uradio svjedoči atmosfera u bioskopu. Ko što sam počeo tekst, tiho kao nikada do sada. Svi u kino dvorani su potpuno uvučeni u film, ne prave nikakve zvukove i cijelo vrijeme se trude da tako i ostane. Tako su mnoge kesice čipsa, kokica i čega sve ne, ostale neotvorene do kraja filma. U jednom momentu sam se pitao da li dvoranom odzvanje moje grickanje Kviki-Grica. Moram priznati, tako nešto do sada nisam doživio u bioskopu, a to je nedvosmisleni dokaz koliko je dobar posao Krasinski uradio.

Pored toga što Tiho mjesto zarobi sve atmosferom, ono ima još mnogo toga da ponudi. Priča sama po sebi krije mnogo toga, a sve je usmjereno ka porodici, ljudima, roditeljima. Čak i kada se svijet lomi, porodica mora da se drži zajedno, da preživi. Ako smo tu jedni za druge, ako se volimo, sve možemo da pobjedimo. U takvim trenucima pokaže se ko smo u stvari i šta nosimo u sebi. Tada, sasvim jasno dobićemo odgovor na pitanje ko smo. U povoju SF/horor apokalipse umotana je priča o ljudima i porodici, onome što je bitno. A tu ljudsku dramu potpuno nam približavaju glumci sa svojim likovima, apsolutno uvjerljivo i iskreno. Ne zna se ko je bolji. Krasinski, fenomenalna blunt ili pak klinci koji briljirjau. Posebne pohvale mladu Milisent Simonds koja je zapravo gluva. Iako je bilo protivljenja, Krasinski je istrajao da upravo gluva glumica dobije ulogu, a ona mu se odužila na najbolji mogući način, sjajnom ulogom.

A Quiet Place je odličan film, odličan horor. Onaj koji ima atmosferu, koji vas skopa od početka i ne pušta. Stalna tenzija, čvor u stomaku i skakanje sa stolice je sigurno što ćete dobiti. Odličan cjelokupan posao Krasinskog koji otvara nove puteve za žanr. Glumačka ekipa vrijedna hvale, priča koja drži, obuzima i fenomenaln zvuk je više nego dovoljno za put u bioskop. A tamo vas čeka nešto neobično, tišina.

Ocjena:9/10