Piše:Saša Pešikan

Svaki novi Marvelov ili DC film se očekuje s nestrpljenjem. Prvenstveno jer vas očekuje punokrvna kino zabava, a ako ste fan jednih, drugih ili oba, eto savršene prilike da se potpuno otkačite. Meni se, kao pripadniko ovih „oba“, svaki put to dešava. Međutim, kada se radi o herojima sa kojima baš i nisam upoznat, to je tek posebno iskustvo. Prvi takav film, Guardians of the Galaxy me potpuno oduševio, a sada je stigao jedan o kome još manje sam znao, Black Panther.

Blac Panther je superjunak koji dolazi iz Afrike, tačnije zemlje Wakande. Prvi put upoznali smo ga u Captain America: Civil War. Sada smo dobili priliku da čujemo i njegovu priču, a ona ide ovako:

Prije mnogo vijekova meteor, sačinjen od metala Vibranijuma, pao je u srce Afrike. Pet plemena su se sukobila oko tog nesvakidašnjeg plijena. Međutim, sam Vibranijum je snažno uticao na novu okolinu. Između ostalog, izrastao je i neobišan cvijet srcolikog oblika. Kada je ratnik popio napitak od ovog cvijeta, dobio je super moći i postao prvi Crni Panter. Ujedinio je plemena i stvorio Vakandu postajući njen kralj i zaštitnik. Samo jedno pleme, Džabari, nije prihvatilo njegovu vladavinu i otišlo je da živi u planinama. Poslednji kralj i Crni Panter T’Čaka poginuo je u eksploziji, a njegov sin T’Čala treba da preuzme krunu i ulogu Crnog Pantera. Nakon što postane kralj i Panter, pored izazova koje donosi kruna, morće se suočiti da demonima prošlosti, zaostavštinom svog oca za koju niko nije znao. Zaostavštinom koja prijeti da uništi čitav svijet…

U nizu od 5 filmova Treće faze MCU (Marvel Cinematic Universe), dobili smo Captain America: Civil War, koji je MCU odveo u novom pravcu, predstavljeanje Dr. Strange, klasično odličanstven Gardianse 2, zabavnog i novog Spiderman Homecoming i nikad boljeg i otkačenijeg Thor: Ragnarok. Poslednja tri krasila je gomila dobrog humora, odlična zabava, ali i često po nekoliko poznatih heroja u jednom filmu. Sa Crnim Panterom je napravljen pravi zaokret. Nema nikoga od ostale ekipe heroja, a humor, koji inače krasi Marvel filmove, je sveden na minimum (za Marvel uslove). Da li je to do činjenice da je to prvi samostalni, crni superheroj, a time i do tema koje se u pozadini obrađuju? Da li je to dobro ili loše, procijenite sami. Ono što vam mogu reći, su moji utisci o istom.

Prije svega, moram naglasiti da sam imao određena očekivanja, relativno visoka. Prvo, režiser je Ryan Coogler, čovjek koji nam je donio odličnog Creeda i veoma dobar Fruitvale Station. Drugo, fenomenalna glumačka ekipa: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Forest Whitaker, Andy Serkis, itd. Zista impresivno. Treće, novi heroj, nepoznanica in a kraju, a može in a početku, ipak je to Marvel.

Kogler je napravio odličan uvod i predstavljanje nastanka Crnog Pantera. Dalje razvija priči, počevši od 1992. Godine i tako postavlja temelje za glavna dešavanja u sadašnjosti i našu priču. Priča teče fluidno i sa lakoćom se prati uvodeći  nas u svijet Vakande i Crnog Pantera. Likovi dobijaju dovoljno prostora da se upoznamo sa svakim od njih, kao is a odnosima među istima. Ono u čemo, po meni, Kogler nije uspio, u dovoljnoj mjeri, je razvoj glavnog negativca Kilmongera. Predugo se čekalo sa njegovim pravim uvođenjem, tako da kad je konačno došao to ne izgleda baš kako treba. Nekako je sve to izvedeno nespretno i naivno. Takođe, sam vrhunac i konačan obračun ne koristi pun naboj mometuma koji se nakupljao tokom čitavog filma. Nekako ostaje utisak da je glavni akcijski dio filma ispucan sredinom istog na ulicama Busana.

Ako to ostavimo po strani, a i ne znači da ćete i vi steći slične utiske mojim, Crni Panter ima zaista mnogo da ponudi. Kogler je svijet Vakande predstavio zaista impresivno. Čitav skriveni grad, tehnologija u miksu sa tradicionalnim afričkim koloritom i šarenilom, jednostavno očarava. Ne možete se nagledati svih silnih čudesa koja su nam bačena u lice. Sve je vrhunski napravljeno, sa mnogo smisla i mašte, a boje jednostavno plešu svoj očaravajući ples. Kostimi i modni outfit naših junaka su takođe jedinstveni i impresivni. Upravo kombinacija tradicije i vrhunske tehnologije, stvara nešto posebno, nešto što ostavlja utisak sa svakom pojavom. I to je kroz čitav film tako, čini se s namjerom, i vi jednostavno možete samo da uživate. Na sve to upliće se isti  folklor/hi tech mash-up sountrack afričkih ritmova, sa ponekim hip hop sekvencama. Dovoljno je reći da sam precupkao u ritmu čitav film.

Vizuelno film očarava, a efekti su na nivou Marvelovog čeda  (sem nekih malih momenata kad šteka, ali skoro pa neprimjetno). Akcijske scene, koreografije i neka rješenja pojedinih scena ostavljaju bez daha. Posebno scene u Busanu su jednostavno fantastične.

Priča je prošarana mnogobrojnim likovima. Svaki je poseban na svoj način i sa tom posebnošću, svako od njih nam daje kompletnu sliku Vakande i svojeta Crnog Pantera i njegovog mjesta u Marvel univerzumu. Plejada glumaca, angažovanih da igra naprijed navedene je za svako divljenje. Ono što je bitnije od imena je njihov performans i način na koji je svaki iznio svoju ulogu, a koji je za svaku pohvalu. Bilo da se radi o novim nadama glume ili dokazanim veličinama, svi zajedno igraju svoje uloge uvjerljivo, a pojedini svojom harizmom kradu scenu čak i od onih glavnih protagonista.

I tako ređaju se slijedovi odličnih stvari čitavo veče, a kad dođete do kraja iste, umjesto da se zadovoljno lupkate po stomaku, kao nakon odličnog jela, nekako taj osjećaj izostaje. U mom slučaju jedini krivac je priča iliti scenario. On je velikim dijelom odličan i Kogler je to izvrsno uradio. Međutim, pojedini dijelovi, kao što sam već rekao za glavnog negativca, njegov glavni upad i sve nakon toga je nekako previše pojednostavljen i sam lik nekako postaje jednodimenzionalan, što svakako nije. Sav taj naboj nije iskorišten ili je isti ispucan ranije, nije mi baš potpuno jasno (biće u danima kad se slegne još). Tako da ova rupa koja se stvorila, uzima od ukupnog utiska i od svih odličnih stvari, kojih zaista ima. Možda, kad bolje razmislim, ima tu i do same pozadinske priče, koja je nažalost neizostavna u „crnim“ filmovima, a to je priča o položaju Afro-amerikanaca i sve što ide uz to. Jednostavno posljednjih godina je ta tema i slične političke previše eksploatisan, da stvara kontra efekat.

Kada saberete sve ovo zajedno, krajnji proizvod je veoma dobar Marvelov film. Film koji se izdvaja od ostale svoje braće i sestara iz kuće. Film koji je nekako svoj, poseban, drugačiji. Film koji zbog svoje boje donosi teme utkane u različitim nijansama iste. Kulturološke, političke, istorijske i mitološke. Film koji je pun šarenila, boja, ritmičnosti. Film koji je jednostavno Afrika i koji jednostavno trebate pogledati.

Ocjena: 8/10

PET NAJGLEDANIJIH FILMOVA U SVIJETU PROTEKLE SEDMICE:

5 najgledanijih filmova u svijetu (5)

I ovog ponedjeljka vam donosimo pregled najgledanijih filmova u svijetu protekle sedmice.Pratite HP video servis i našu rubriku "Filmski s nedjelje"

Posted by Hercegovina Promo on Montag, 19. Februar 2018

HP, februar 2018.