piše: Saša Pešikan

Epska fantastika je oduvijek bila moj fazon. Međutim, masovna histerija oko iste nastupila je sa Gospodarom prstenova, a potom kroz više filmova i serija ovog žanra. Finalni udarac i potpunu okupaciju gledalaca širom svijeta izvršila je Igra prestola. Uz nju se tu svrstala i serija Vikings, koja je na svoj način dobila dio plijena. Iznenadni vakuum, nastao pauzom od godinu i više između predposljednje i finalne sezone Igre prestola, kao i završetak pete sezone Vikinga iskoristile su neke druge, istog žanra. Naravno, potrudile su se da budu svoje koliko je to moguće, pa smo tako dobili KNIGHTFALL koji govori o Svetom Gralu i Templarima i BRITANNIA, gdje imamo Rimljane i njihov pokušaj osvajanja Britanije. Upravo o ovoj potonjoj, čija je prva sezona završila, vam danas pišem.

Prvi je vijek i Rimljani, predvođeni generalom Aulusom, odlučuju da izvrše invaziju na Britaniju, opet. Prethodni Cezarov pokušaj se neslavno završio, jer su Rimljani poraženi od britanskih plemena koje su predvodili Druidi. Aulus ima svoj plan i potpuno je siguran u svoj uspjeh. Za to vrijeme, dva zaraćena britanska plemena pokušavaju okončati sukob, ali sjeme osvete je prejako i zemlja je rastrzana ratom. Druidi, duhovne vođe i glas bogova, imaju svoje planove vođene vizijama. U centru svega je jedna djevojčica i izgnani Druid. Kada se sve ove sudbine sastanu, započeće velika avantura, nastaće haos, prevara, ubistva i velika stradanja. Stari demoni će kročiti zemljom…

Kreator serije je poznati scenarista Jez Butterworth, poznat po filmovima: Edge of Tommorow, The Last Legion, Fair Game, Black Mass, itd. Serija je rađena u koprodukciji SKY, Amazon i Vertigo Film, a okupljena je odlična glumačka postava, većinom britanskih glumaca (David Morrissey, Kelly Reilly, Nikolaj Lie Kaas, Mackenzie Crook, itd). Ovako kvalitetna ekipa okupljena oko jednog projekta i podržana od velikih produkcijskih kuća, rezultirala je zanimljivom serijom epske fantastike, a koja je ostala imuna na poznate joj prethodnike.

Priča je izuzetno zanimljiva, jer nas vodi u daleku istoriju, i stare price protkane mitovma i junacima. Negdje između istorije i folklore, nalazi svoje mjesto i upoznaje svijet sa mističnim svijetom Druida. Te duhovne vođe i religija koju su propovijedali i dan danas je velika nepoznanica. Pisani tragovi nisu ostali i sve što ima je predanje. Zbog svega toga, još je uzbudlivije i zanimljivije saznati o tom mističnom svijetu.

Miješajući fakte i legende, zbilju sa natprirodnim, svijet ljudi sa onim gdje duhovi hode, Britannia nas vodi kroz veliku avanturu. Mnogo likova, mnogo sudbina, različitih u svakom smislu, krenuće istim putem. Preplićući sudbine naših junaka, piše se priča koja će vas držati zaokupljenim, zainteresovanim i što je najvažnije, nestrpljivim da saznate šta će se sledeće desiti. Tako ćete i progutati ovu seriju u jednom dahu. Priča može biti zanimljiva koliko i likovi koje je tvore, kao i performansi glumaca koji ih igraju. U ovom slučaju likovi su zaista zanimljivi, svaki sa svojom pričom i sudbinom. U prvom planu ističu se general Aulus(David Morrissey), Druidi Veran(Mackenzie Crook) i Divis(Nikolaj Lie Kaas), Kraljica Kera(Kelly Reilly), i mlada djevojka Kejt(Eleanor Worthington-Cox). Ima njih još tu, jednako zanimljivih i upečatljivih i što je najvažnije sve glumačke izvedbe su veoma dobre. To, na kraju, ne čudi je Britanci su poznati po odličnom katsu u skoro svakoj seriji, koji je uvijek na visini zadatka (nešto kao i naša glumčka garda). Posebno je dobro bilo vidjeti Moriseja, gdje nakon uloge Guvernera u Walking Dead, opet igra , pa na neki način sličnog lika, i opet to radi odlično.

Produkcija serije je vrhunska i sve je zaista odlično napravljeno. Od scenografije, kostima, efekata pa do brojnih statista. Serija u tom pogledu ne zaostaje ni malo za poznatim prethodnicima, dok bi se usudio reći da je na momente čak i brutalnija od istih (ako je to moguće).

Kao što sam naveo, Britannia nam dolazi iz proslavljenog žanra, ali u svemu tome uspijeva da bude svoja. Možda je upravo u tome i razlog zbog čega serija ima, po meni, pretjerano nisku ocjenu. O čemu je zapravo riječ?

Britannia jeste punokrvna epska fantastika, zasnovana na istorijskim činjenicama otupljenim mitom, legendom i folklorom. Sve je na vrhunskom nivou, kao i u GOT i Vikinzima i ne može se reći da jeftino izgleda, već naprotiv. Međutim, sam način priče, koji je meni bio izuzetno drag i podsjetio na neka sretna filmska vremena, izgleda novim generacijama, naviklim na upeglanost i fokusiranost na eksplicitnost nekih sadržaja, nije sasvim legao. Britannia je, usudiću se reći, moderniji (tehnički savršeniji) prikaz epske priče na način kako je to rađeno nekada ranije, , 80-ih u filmovima Excalibur, Red Sonia, Conan The Barbarian, i drugim. Baš kao i u njima,Britannia stavlja focus na mistiku, na natprirodno, sirovost. Gdje je sve u nekom psihodeličnom transu, s scenama iz snova i noćnih mora. Gdje se stapaju san i java. Gdje magija i trans vladaju. Gdje i sami bivate uvučeni u isti. Upravo me Britannia podsjetila na te filmove 80-ih i moram reći da sam se sjajno zabavio, a ako znate na šta mislim, vjerujem da ćete i vi.

Britannia je nova serija iz žanra epske fantastike uz koju ćete vjerujem prebroditi dane do finala Igre Prijestola, ali i naći novu zanimaciju u sezonama koje slijede. Velika produkcija, odlična glumačka ekipa i priča, uzbudliva i mistična, ispunjena magijom će vas sigurno zabaviti i zadovoljiti. Pored svega toga, imaćete priliku doživjeti i malo drugačiju epiku, onu dobru staru kako se nekada radila. Ne dajte da vas to na početku odbije, jer ćete propustiti odličnu seriju.

Ocjena: 8/10

PET NAJGLEDANIJIH FILMOVA OVE NEDJELJE U SVJETSKIM BIOSKOPIMA

Naggledanijih 5 (3)

I ovog ponedjeljka donosimo vam video pregled 5 najgledanijih filmova ove sedmice u svijetu koji je pripremio naš Saša PešikanNovo izdanje rubrike "Filmski s nedjelje" čitajte na linku: https://goo.gl/9bvRo3

Posted by Hercegovina Promo on Montag, 5. Februar 2018