Piše: Saša Pešikan

Filmovi koji govore o nastajanju nečega što volimo, knjige, crtaća, stripa i sl. su oduvijek bile u odjeljku omiljeno. Saznati kako je nastalo nešto, što ste uzimali zdravo za gotovo, nešto s čim ste se rodili, nešto što vam je dio života, zaista je posebno iskustvo. Mnogobrojne priče koje smo od kolijevke slušali, napisali su ljudi koristeći svoj poseban talenat, ali i posebno životno iskustvo koje je potaklo stvaranje tih svevremenskih i fantastičnih priča. Nerijetko iza svake priče, krije se opet druga, neobična i čudesna priča, koja je inspirisala nastanak ove prve. Ta druga je nekad tužna, nekada sretna za stvaraoce ove prve, ali svaki put je ona, koja je njihovo ime učinila besmrtnim. Takva jedna je zaista i Goodbye Christopher Robin.

 

AA. Milne (Domhal Glison) se nakon učešća u Velikom ratu vraća kući u Englesku. Milne, koga svi zovu Blu, je pisac i pripada eliti londonskog društva. Pokušava da uhvati korak sa svakodnevnicom, ali niko ne razumije njegove stvarne traume, sem kolege Ernesta, takođe borca Velikog rata. Ne razumije ga ni supruga Dafne, koja pokušava da pokrene njegovo pisanje vodeći ga po zabavama Londona, pa čak i odlučujući da mu podari dijete. Nakon par godina tih pokušaja Milne ne može više i donosi odluku da se presele na selo. Sa suprugom i sinom, Kristoferom Robinom, koga zovu Bili i dadiljom Oliv, Milne pokušava da pohvata konce svog života. Međutim, kada Dafne ode od njih, a Oliv ih napusti na par sedmica, Milne će sa Kristoferom ostati sam. U toj samoći, desiće se trenutak gdje će se točak sudbine okrenuti i iznjedriti nevjerovatnu priču o najpoznatijem medvjediću na svijetu, ikada…

Film je radio Simon Curtis, režiser i producent poznat po mnogobrojnim TV serijama i filmovima, ali i dugometražnim, veoma dobrim ostavrenjima Woman in Gold i My Week With Merilyn. Oba filma su zasnovana na istinitim pričama i oba su biografska. Upravo to iskustvo je odlično iskoristio i primijenio ovde, donoseći nam fantastičnu priču o nastanku najpoznatijeg medvjedića i njegove ekipe, Pigleta, Tigera, Ejor, Kanga i Ru. Naravno radi se o Winnie the Pooh. Nije bilo lako Sajmonu, jer ipak radi se o ikoni, o imenu koje svako dijete i čovjek zna. Međutim, iskustveno, naoružao se dobrom pričom, fenomenalnim glumcima i magičnom šumom gdje je sve i nastalo. Na kraju, za njegov rad imam samo riječi hvale, jer pogodio je suštinu, zašto je ova priča i trebla ovako da se ispriča. Neki su mu zamjerili ovo i ono, raznorazne tehnikalije i ko će ga znati više šta. Ali tako je to danas. Kritika, a i publika je, slobodno mogu reći, zastranila sa svojim očekivanjima i skeniranjem filmova, zaboravljajući u svemu tome ono što je glavno, priču koju treba da prenese. Tako sve više imamo tehnički savršenih ali bezdušnih ostvarenja, a malo onih koji su puni duše, pa im se tehnička nesavršenost može oprostiti. Ja sam uvijek za ove druge, a vi kako hoćete.

Goodbye Christopher Robin je poseban film, ne zbog toga što donosi priču o Viniju, već što nam priča i neke životne priče, nad kojima treba da se zamislimo. I priču o stvaranju Vinija, i ove druge, redom nam donose glavni likovi i odlične uloge glumaca koji su te iste likove u potpunosti dočarali. Ratne i poratne traume, prave vrijednosti naspram blještavila slave, prioriteti, porodica, odrastanje, ljubav, odanost i izdaja. Sve se provlači kroz živote naših likova. Međutim, ona glavna o Viniju, zapravo je o Kristoferu Robinu.

Priča se razvija lagano i dok pratimo odrastanje Kristofera iliti Bili Muna, tu već se pokazuju prvi obrisi priče i likovi Vini Pua. Sve sitnice su se polako skupljale do momenta kada Bili i Blu ostanu sami na selu okruženom živopisnom šumom. Kroz igru beskrajno maštovitog dječaka sa svojim ocem, iznjedrila se korak po korak priča o medvjediću i njegovoj družini poznatoj u čitavom svijetu. Prisustvovati tom rađanju je zaista posebno i magično i nekako je taj dio filma svijet za sebe, magičan i bajkovit. Polako su nastajale dogodovštine družine kroz zasigurno najsrećniji period života kako Bilija, tako i Blua. Sve ono prije i posle je bilo potpuno drugačije, kao neka druga dimenzija. Ispunjeno stvarnim životnim dilemama i podređeno potrebama modernog života i tempa. Ti dijelovi ophrvani navedenim potrebama prikazuju realnost koja se i danas može primjeniti. Gdje u vrtlogu života i jurcanjem za novcem i potrebama zaboravljamo dijete u sebi, zaboravljamo ono što je bitno, jedni druge i sami sebe. Upravo i ovde, u filmu, je to potpuno jasno prikazano, onima koji žele da vide. Samo za tu jasnoću onoga što je važno u životu, a na šta ga proćerdamo ovaj film zaslužuje hvalu, kao i svi oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

U momentu, kratkom ali čarobnom, gdje su se otac i sin istinski posvetili jedan drugom i bili srećni, nastala je čarobna priča, ona posebna, koja postane besmrtna. Iako besmrtna, ona će odrediti živote onih koji su je stvorili i nekima će biti raj, a drugima pakao. Međutim, kakva god da je kasnije, u momentu nastajanja je predstavljala najbolje vrijeme života naših junaka.

Ono što je bitno spomenuti su i odlične glumačke izvedbe. Glison kao Milne donosi još jednu odličnu ulogu. Sve ga više gledamo i mislim da će to da potraje. Potom, Margo Robi nakon fenomenalne uloge u I Tonya, donosi još jednu odličnu. Svakim narednim filmom pokazuje nam da je sjajna glumica i da od nje možemo očekivati zaista mnogo. Odličnu ulogu, možda i najbolju sporednu, ako se tko može nazvati, odigrala je Keli MekDonald kao Oliv. Svo troje su nam kroz tri potpuno različita lika prikazali važne životne lekcije, potpuno uvjerljivo i jasno. Međutim, glavna zvijezda, slobodno mogu reći, je Will Tilston. Klinac je jednostavno fenomenalan i beskrajno šarmantan igrajući Bilija. Vil krade svaku scenu i nekako ne možete zamisliti nikoga drugog u toj ulozi. Njegova gluma kao i lik koji tumači se utapaju u samu spoznaju priče o Vini Puu, dok s druge strane možemo osjetiti sve njegove emocije vezane za život van magične šume.

Kad smo kod magične šume, sva scenografija i fotografija filma je izuzetna. Sama šuma je predivna i sve te scene kao da su pobjegle iz nekih bajki, a mnoge od njih upravo iz onih nam poznatih iz Šume od sto jutara. Inače čitav film je vizuelno očaravajući.

Goodbye Chrisopher Robin jeste priča o tome kako je nastao Winnie The Pooh, ali je u isto vrijeme priča o životnim vrijednostima i onome šta je važno u životu. Glumačke izvedbe izuzetnog nivoa, čarobno okruženje i priča  koja dira su i više nego dovoljni da ovo bude vaš izbor za gledanje. Film za svako doba, a najviše za neku nedelju i porodičnu projekciju, gdje će svako naći dio za sebe.

Ocjena: 8/10

NAJGLEDANIJIH 5

Prvo izdanje najgledanijih 5 u ovoj godini počinjemo sa nastavkom jednog urnebesnog filma, gdje su nas Robin Viliams i ekipa poveli u avanturu kroz mističnu igru Jumanji. Ovogodišnji nastavak ima neku novu postavu sa Rokom i Dek Blekom u naslovnim ulogama. Novi nastavak za nove generacije je opet zabavna avantura kroz uzbudljivi svijet Jumanjija. JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE ima i sjajan uspjeh na blagajnama i zaradio je do sada 670 mil. $

Drugo mjesto je novi film Stivena Spilberga. Drama POST sa Tom Henksom i Meril Strip ima svoje nade vezane za Oskar, međutim kada je u pitanju zarada tu stvari su još uvijek skromne. U SAD-u film je zaradio 23 mil. $ dok s rezultati svjetske distribucije tek očekuju.

Na trećem mjestu je THE COMMUTER. Nova akcija sa Liamom Nisenom donosi zabavu u njegovom stilu. Čovjek je postavio svojevrstan podžanr akcionog filma i ne posustaje. Za sada zarada u SAD iznosi 14 mil. $

Četvrto mjesto je nastavak uspješnog horor, ovaj put imena INSIDIOUS:THE LAST KEY. Nova priča nastavlja uspješan trend prethodnika, a time posebno kada je u pitanju zarada. Svaki put do sad ovakvi horori su se pokazali kao najuspješniji jer budžeti su izuzetno skromni, a zarada po 10 i dvadeset puta veća. Tako je i ovaj put. Na budžet od 10 miliona zarada se već popela na preko 90 mil.$ i još će da raste.

Listu zaključujemo sa mjuziklom THE GREATEST SHOWMAN. Ekipu predvode Hju Džekmen, Mišel Viliams i Zak Efron. Zarad je sasvim dobra i nakon par sedmica iznosi 195 mil. $

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE
  2. POST
  3. THE COMMUTER
  4. INSIDIOUS:THE LAST KEY
  5. THE GREATEST SHOWMAN

 

 HP, januar 2018.