Piše: Saša Pešikan

Kako? Kako pisati o nečemu što me je, filmski, odredilo u najvećoj mjeri. O nečemu od izuzetne važnosti za moje filmsko odrastanje. O nečemu gledanom bezbroj puta, voljeno, prepričavano, napamet naučeno. Kako pisati, o nečemu takvom, a pisati riječi prekore, nezadovoljstva, razočarenja? Teško, ali opet, kako znam i umijem. Radi se o franšizi, najdražoj mi i njenom poslednjem, ne tako dragom, nastavku, Star Wars: The Last Jedi.

Priča nastavlja tamo gdje je stala. Rej pokušava da privoli Luk Skaywalkera da je nauči o novootkrivenim moćima koje se bude u njoj. S druge strane, pobunjenici se nalaze pod potjerom od strane flote Prvog reda i situacija ni malo ne izgleda dobro po njih. Kajlo Ren, nakon pretrpljenih poraza i poniženja, pokušava da se postavi na čvrste noge. Međutim, borba koju vodi nije samo protiv pobunjenika, već i sa prekorom svog učitelja Snuka, ali i sa samim sobom…

Star Wars: Episode VIII – The last Jedi je novi nastavak franšize i drugi u nizu nove triologije, ako je tako možemo nazvati. Direktno se nastavlja na posljednju priču Star Wars: Episode VII – The Force Awakens vodeći priču u novom pravcu. O ovome, prethodnom sam pisao i dalje stojim da je to bio veoma dobar SW film, koji je istovremeno odao počast svim prethodnicima, ali i postavio temelje za budućnost. J.J. Abrams je uradio u tome veoma dobar posao. A onda je za epizodu 8 angažovan novi režiser, Rian Johnson, koji je napisao i scenario. O njegovom poslu može se mnogo toga reći, dobroga, ali i dosta toga lošeg.

Kada je riječ o režiji, Rian se tu veoma dobro snašao, bar kada se radi o tehnikalijama. Film vizuelno izgleda odlično. Utegnuto i ispeglano, sa fenomenalnim efektima i nekim zaista impresivnim vizuelnim rješenjima (posebno bi istakao oduševljenje scenom sa multiplikovanom Rej). Kostimi i muzika klasično SW-ovski. Ali opet, većina novih blokbastera te stvari podrazumijeva da budu na tom nivou.  Glumačka ekipa i nvoi cast je odličan. Svi su na nivou, dok Daisy Ridley, Mark Hamill i Adam Driver imaju neke zaista fenomenalne glumačke trenutke. Ipak, istakao bi, da kao i u prvom, opet svu slavu likova odnosi BB8 – fenomenalni mali toster.

Drugi dio svog posla, onaj kao scenarista, je uradio buđavo. Baš tako. Nakon prethodnog filma, očekivao sam da se priča pokrene u novom pravcu. Da na stvorenim temeljima krene nova priča, koja bi, završila sa trećim dijelom u epskom finalu, kakve smo navikli da gledamo kada je riječ o Star Wars franšizi. Da nam pojasni dešavanja u vremenskom razdoblju između stare i nove sage, nastanak Prvog reda, Snuka, itd. Da ovo vrijeme iskoristi baš na te stvari, pripremajući ujedno teren za finalni okršaj and beyond…

Međutim, ništa od toga, ili na kašikicu. Dva sata i trideset minuta, predugih, ako mene pitate, poslužila su za, meni lično najgori scenario u čitavoj franšizi. Nezgrapno, nabacano, bez jasne vizije, sa mnoštvom nepotrebnih, na silu, uguranih stvari. O mnogobrojnim nelogičnostima, nebulozama i rupama da i ne pričam. Na svaka dva minuta po jedna. Neke stvari su toliko očigledno nebulozne, da se zapitate, kakvu poruku time šalje režiser. Da li nas stvarno smatra moronima, ili se jednostavno nije snašao sa velikim povjerenim zadatkom i veličinom imena kojim barata. Posljedice ovog fatalnog scenarija su čitavi dijelovi filma, koji su apsolutno nepripadajući i nepotrebni. Dalje, dragi nam likovi, prateći napisane im uloge, ispadaju smiješni, a to sve ide toliko daleko da su i temečji čitave sage uzdrmani ovim, najblaže rečeno, nedoraslim, ili bolje reći, amaterskim poslom na scenariju.

Da li je do režisera, iliti do studija (čitaj Diznija) ostaje tek da se vidi. Ono što je sigurno je da je Rian nagrađen nesnimanjem nastavka. Taj posao će opet da radi J.J. Abrams. Da li to govori koliko su zadovoljni svi Rianovim radom, ili studio pokušava da ispliva iz mulja sopstvenih, da ne kažem šta. Poigravati se sa nečim tako velikim, u filmskom svijetu, kao što je Star Wars šalje možda i neke druge poruku, ili postavlja nova pitanja. Šta sa novim filmovima iz Marvel svijeta, a tek šta sa onim iz FOX kuće (obzirom da ih je Dizni kupio)? Šta tek sa onim označenim oznakom R? Ako je odnos Diznija prema SW veličini pokazatelj, onda ništa dobro. Ipak, iskreno se nadam da će sa novom epizodom stvari se vratiti na dobar kolosjek.

Da se vratim na početne redove recenzije gdje sam vam, nadam se, predočio, šta je za mene Star Wars. Tako da se ovde ne radi o hejtovanju ili slično. Već o iznevjerenim očekivanjima velikog fana, koji ponešto zna i o filmovima.

Star Wars: The Last Jedi je novi nastavak franšize. Pod okriljem blještavih efekata, nekih zaista vizuelno impresivnih momenata, odlične glumačke ekipe, odvodi priču u novom pravcu. Da li će vam se taj pravac svidjeti, ostaje da otkrijete. Meni lično nije, za šta je krivac isključivo očajan scenario. Ipak preporučiću vam da odgledate, jer za sve koji prate franšizu, to je jednostavno pod moranje i ne propušta se, bez obzira koliko nas nekada neprijatno iznenenadilo. Za mene najgori u čitavoj sagi i jedine poene dobija na nostalgiju.

Ocjena: 7/10

NAJGLEDANIJIH 5

Najgledaniji film širom planete je očekivano nova, osma po redu, epizoda Ratova Zvijezda. STAR WARS THE LAST JEDI je napravio drugo najveće otvaranje po zaradi i zaradio 220 mil$ u SAD, a ukupno 450 mil $ širom svijeta. O samo filmu možete pročitati u današnjem izdanju Filmski s nedelje. Inače film možete pogledati u bioskopu Kulturnog centra Trebinje sve do 21.12.2017. godine u dva termina: 17:30 i 20:00.

Drugo mjesto je još jedan novitet. Radi se o crtaću FERDINAND, koji nam donosi priču o svima nam poznatom biku nježnog srca. Ferdinand je zaradio tek 20 mil $, što je premalo obzirom na budžet od 111 mil. $. Međutim, to ne čudi jer je Star Wars jednostavno zauzeo sve kino dvorane, tako da će vrijeme za Ferdinanda tek da dođe i nema sumnje da će zarada ipak biti dobra.

Treći je još jedan animirani hit COCO. Sjajna i zabavna priča o dječaku Miguelu, koji sticajem okolnosti, ode u svijet mrtvih, a potom moraće proći veliku avanturu kako bi se vratio nazad. Do sad COCO je zaradio 450 miliona $.

Četvrto mjesto je dramaWONDER. Džulija Roberts nakon poduže pauze opet je tu. Društvo joj pravi Oven Vilson i kako kažu prvi utisci radi se o zaista dobrom filmu. Za sada je i zarada na nivou i iznosi 153 miliona $.

Listu zaključuje DC-ev superherojski  JUSTICE LEAGUE. Priča o timu superjunaka (Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg) i njihovoj borbi da spasu svijet. 633 mil. $ zvuči impresivno, međutim očekivala se veća zarada, dok će ova biti tek dovoljna da pokrije troškove produkcije ovog blokbastera.

 

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. STAR WARS THE LAST JEDI
  2. FERDINAND
  3. COCO
  4. WONDER
  5. JUSICE LEAGUE

 

 HP, decembar 2017.