Piše: Saša Pešikan

Opet Netflix i opet hit. Kao da je to nešto čudno. Ovaj put opet su zagazili van engleskog govornog područja i uspjeli. Nakon serije 3% koja se dešava u Brazilu (inače odlična), i Club de Cuervos, španska, koju nisam gledao, preselili su se u Njemačku. Ne čudi ništa, jer u posljednje vrijeme sve češće možemo vidjeti ovakve izlete, koje pravi i HBO, a koji po pravilu donose uspjeh. Da li je to način da se malo protrese učmalost filmskog svijeta, ili bolje reći dosadnost u koju često isti, usljed hiperprodukcije, upada? Vjerovatno. Mada, ima tu i do spoznaje da ogromno tržište postoji van SAD, tako da će lijenštine od amera morati se početi navikavati na titlove. Kako bilo, ovaj put Netflix nam donosi SF/Mystery/dramu zvučnog imena DARK…

Gradić Winden u Njemačkoj, okružen šumom poznat je po dvije stvari. Kompleksom pećina i nuklearnoj elektrani. Naizgleda idilično mjesto potreseno je nestnkom jednog srednjoškolca. Doduše, većina stanovnika misli da je taj isti mladić pobjegao od kuće, tako da sem roditelja i policije, teško da je ko zabrinut. Međutim, kada jedne večeri nestane još jedan dječak, pokrenuće se niz događaja, sve čudniji od čudnijeg, koji će potpuno preokrenuti živote svih koji tu prebivaju…

Dark je višežanrovski koktel priređen u produkciji Netflix kuće i kreatora Baran bo Odara. Ime koje vam vjerovatno nije poznato, ali meni je bio dodatni razlog da se zainteresujem za Dark. Naime, Odar j režirao i napisao Who Am I – Kein System ist sicher, odličan njemački film o kome sam ranije pisao i to je bio jedan od putokaza da nas očekivanja porastu.

Teško je pisati o Dark, iz razloga što da bi ga potpuno doživjeli, kao što sam ja, treba da znate što manje, ili po mogućnosti ništa. Otkrivanjem bilo kakvih pojedinosti, uništiće magičnu atmosferu, po kojoj je prvenstveno ova serija odlična. Tako da ću vam je probati dočarati, a ne reći previše.

Ono što od prvog momenta plijeni je sveukupna atmosfera. Od prvih taktova naslovne teme, kadrova, fotografije, glumaca i njihove interakcije jasno vam je da gledate kvalitet, i to onaj na evropski način. Atmosfera serije me podsjetila i na neki način je upravo mješavina druge dvije serije: švedske Jordskot i češke Pustina. Okruženje gdje dominira mistična gusta šuma, tamni tonovi kišovite jeseni, nuklearna elektrana, pećine i mnoštvo, mnoštvo kiše je savršeno za našu priču. Na nju se potpuno savršeno uklapa muzika, a onome ko je birao mogu samo da čestitam. Smjenjuju se poznate i manje poznate numera, tačno pogođene i odgovarajuće onome što nam se odmotava pred očima. Na taj način priča dobija na svom utisku i valjajućoj oluji koja tumara po vašoj glavi, dok na sve strane odjekuje, Šta se ovde događa??? Numere su većinom stopljene sa sveopštom atmosferom, što će reći tmurne i jezive, dok ih na momente presjecaju poznati i šareni hitovi ’80-ih. Pored toga, fotografija, scenografija i kostimi su na visokom nivou i zajedno sve tvori izuzetno kvalitetnu postavku da bi se jedna ovakva priča ispričala.

A priča je tek za priču! Ne smijem odati ništa, ali ono što je sigurno, je da ćete se morati potpuno angažovati, ukoliko želite da je potpuno doživite i na kraju uhvatite konce iste. Pratiti je nije lako. Moraćete upregnuti svoje vijuge. Biće na momente i naporno. Raspravljaćete sami sa sobom i sa onim s kim je gledate. Pitanja će se rojiti, a odgovori će ih donositi još više. Vrpoljićete se, nerviraće vas, pa ćete joj i opsovati koji put. Ali bez obzira na to, nećete moći prestati da je gledate. Cijelo vrijeme ćete donositi svoje zaključke, pretpostavke i šta sve ne, a ona će na sve to da vam samo komplikuje život. Zanimljiva, mistična i inteligentno zamišljena i napisana očaraće vas na više načina. I kad pomislite da ste je konačno uhvatili, zatrpaće vas sa novom gomilom nepoznatog. Posebna njena draž je broj likova. Toliko ih je da neću ni pokušati da ih nabrojim, pa ni par, jer ma koliko mnogo da ih je svaki je pojedno važan, interesantan, misteriozan, odlično napisan. I što je posebno, svaki ima svoju priču. A kad smo kod njih, ne mogu a da ne spomenem ovu mnogoljudnu glumačku ekipu, gdje svako, ali baš svako radi vrhunski posao. Od djeteta do starca, raznoraznih godišta, svi su bitni i svi su na visini zadatka i potpuno uvjerljivi. To je još jedan od mnogih razloga kvaliteta Darka i zbog čega treba da je pogledate.

Na kraju dok se rvete sa svojim lucidnim lavirintom od pitanja, koji vam se stvorio u glavi, shvatite da cijelo vrijeme postavljate pogrešna pitanja. Nije stvar gdje i ko, već KAD.

Dark je, meni lično, najbolja nova serija. Ona koja zrači svojim cjelokupnim bićem, sastavljenim od mnoštva dobrih stvari. Ona koja će zadovoljiti sve uslove koje možete staviti pred nju. Bogata, složena, mistična. Ona koja vas potpuno okupira i tjera da gledate epizodu za epizodom, ma koliko nekada to iziskivalo mentalnog i emocionalnog napora. Ona koja je vrijedna vašeg vremena, ali i ona gdje ćete čitavo to vrijeme biti potpuno angažovani, jer to je jedini način da je doživite kako treba.

Ocjena: 10/10

NAJGLEDANIJIH 5

Kada izađe novi crtić, nema dileme, zagospodari bioskopskim dvoranama širom svijeta. Tako je i proteklog vikenda najgledaniji film animirani hit COCO. Sjajna i zabavna priča o dječaku Miguelu, koji sticajem okolnosti, ode u svijet mrtvih, a potom moraće proći veliku avanturu kako bi se vratio nazad. U prva dva vikenda COCO je zaradio 110 miliona samo u SAD, dok se rezultati iz svijeta tek očekuju.

Drugo mjesto je DC-ev superherojski JUSTICE LEAGUE. Priča o timu superjunaka (Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg) i njihovoj borbi da spasu svijet. Uloženi su basnoslovni novci i pitanje je da li će se  i pored impresivne zarade od 570 miliona $ do sada, isplatiti. Bez obzira na to, film je za preporuku i uživajte.

Treće mjesto je dramaWONDER. Džulija Roberts nakon poduže pauze opet je tu. Društvo joj pravi Oven Vilson i kako kažu prvi utisci radi se o zaista dobrom filmu. Za sada je i zarada na nivou i iznosi 100 miliona $.

Četvrto mjesto je zabavnost u oblikuTHOR RAGNAROK koji nastavlja sa gomilanjem miliona kojih je ukupno sada 820$. Sjajna zarada za sjajnu zabavu koju nam donosi otkačena ekipa junaka.

Na posljednjem mjestu je komedijaDADDY’S HOME 2. Nastavak uspješne komedije sa Mark Valbergom i Vil Farelom gdje su bivši i sadašnji muž iste žene vodili borbu za porodicu, odnosi priču u drugom pravcu u koju se uključuju njihovi očevi.Ukupna zarada iznosi 117 miliona $. Inače film možete pogledati u bioskopu Kulturnog centra Trebinje u terminima u 18 i 20 časova do 07.12.2017.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. COCO
  2. JUSICE LEAGUE
  3. WONDER
  4. THOR RAGNAROK
  5. DADDY’S HOME 2

 

 HP, decembar 2017.