Piše: Saša Pešikan

Te, 2014. godine jedan od meni najboljih filmova je bio Birdman. Pored odličnih uloga i priče, Birdman se izdvojio od svih ostalih po načinu snimanja, tj. prikazan je kao one-shot film, snimljen iz jednog kadra, iako to u stvarnosti nije. Moram priznati da nisam ništa slično gledao, tako da kad sam naišao na ovaj njemački film morao sam odmah da ga odgledam. Da, i on je snimljen iz jednog kadra, ali za razliku od Birdman-a, zaista i jeste.

Ovaj zaista veliki podvig uspjeli su da urade režiser Sebastian Schipper i kamerman Sturla Brandth Grøvlen i za to su im bila potrebna tri pokušaja. Film je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu gdje je dobio nekoliko nagrada. Ono što je zanimljivo je i činjenica da je scenario bio izuzetno sažet, tako da su glumci imali veliku slobodu da improvizuju. Dakle, po mnogo čemu neobičan film, a priča ide ovako:

Jutro je u Berlinu, negdje oko četiri sata. Pratimo mladu Viktoriju (Laia Costa) kako pleše u nekom klubu. Primjećujemo da je strankinja jer priča na engleskom dok pokušava da nađe nekog sagovornika. Na izlazu nailazi na četiri momka koji su pripiti i ulazi u priču sa njima. Sone, Bokser, Blinker i Fus na prvi pogled izgledaju kao mangupi, ali su i vrlo zabavni. Viktorija, iako ih prvi put vidi, kreće sa njima u šetnju po Berlinu i otkriva neke stvari o njima, a i mi saznajemo da je Viktorija u stvari iz Madrida i da trenutno radi u Berlinu u obližnjem kafiću, koji treba da otvori u sedam sati to jutro. Takođe, primjetna je i blaga romansa između nje i Sonea. Sone je prati do kafića i dok razgovaraju uleće Bokser sav uspaničen nakon telefonskog poziva i tu sve kreće u nezamislivom pravcu…

Iskren da budem, utisci oko ovog filma su mi pomješani. Film traje preko dva sata i moram reći da mi je prvi sat bio velika borba i iskušenje da isti i ne ugasim. Da budem potpuno iskren to sam i uradio, ali sam ga nastavio sljedeće jutro i nije mi žao, jer je drugi dio filma dinamičniji i potpuno drugačiji od prvog po mnogo čemu. Ono što moram pohvaliti je stvarno fenomenalan posao koji su uradili režiser i kamerman i sve ovo snimili iz jednog kadra. Fenomenalan i težak posao, jer iako je prvi dio filma spor i dosadnjikav, čitav film je u pokretu i nema mnogo statičnih kadrova. Pored toga muzika je odlična i sjajno ukomponovana sa određenim scenama.

Kroz film se miješa više žanrova i tako od lagane romantične drame prelazi u krimić i akciju. Iako se kroz prvih sat filma ne dešava ništa što bi nagovijestilo ono što treba da se desi, ipak je režiser uspio da stvori neki osjećaj napetosti i isčekivanja u pozadini, tj. gledate romantičnu dramu, a imate osjećaj neke nadolazeće katastrofe.

Priču jedne čudne noći u Berlinu odlično je iznijela glumačka naslovna petorka. Među njima bih svakako izdvojio Laju Kostu u ulozi Viktorije koja i nosi film većim dijelom. Uspijeva da nam prenese emocije i uvjeri nas u nelogičnosti koje njen lik radi. Pri tome mislim na odlazak sa potpunim strancima u noć, a kasnije i mnoge druge stvari koje mnogi ne bi uradili ni za rođenu braću, a kamoli za potpune neznance. Upravo u te nelogičnosti nas Laja uvjerava svojom glumom i prikazom jedne usamljene i razočarane djevojke u stranom svijetu, koja pokušava da nađe smisao, da nađe prijatelje, da nađe ljubav. Zbog te potrage uradiće nezamislive stvari kako bi se osjećala dijelom nečega, kako bi pripadala negdje, sa nekim. Veliku podršku u ulozi joj pružaju i ostala četiri člana naslovne petorke, a prije svega Frederik Lau (Frederick Lau) u ulozi Sonea.

Iako će mnogima biti naporan za gledanje, a mnogi neće ni imati strpljenja da ga pogledaju, Victoria ima svakako šta da ponudi. Na prvi pogled jednostavna, obična i u neku ruku nelogična priča krije ispod površine daleko više. Ono što je siguran dokaz da je neki film kvalitetan je jednostavno činjenica da o njemu razmišljate satima i danima nakon gledanja. Preispitujete kako, zašto i kroz taj proces otkrivate skrivene djeliće koji zajedno tvore sjajno filmsko ostvarenje. Kroz taj proces saznajemo zašto junaci naše priče rade to što rade, protivno logici, iako su vjerovatno i svijesni da ih taj put vodi u propast.

Victoria je nesvakidašanj film vrijedan vašeg vremena po mnogo čemu. Ovo je film za prave filmofile, jer verujem da samo oni naoružani strpljenjem mogu vidjeti sve kvalitete Viktorije, dok će ipak većina zbog nedostatka istog odustati od ove avanture.

Ocjena: 8/10

NAJGLEDANIJIH 5

Najgledaniji film proteklog vikenda je opet THOR RAGNAROK. Treći u nizu Marvelov film o Bogu Groma je i jedan od najzabavnijih i najboljih Marvelovih filmova do sada. Film je krenuo ovaj vikend i u bioskopima širom SAD i može se slobodno reći, pokorio iste. Više o samom filmu čitajte u prošlom izdanju Filmski s nedelje, a što se tiče zarade za ova dva vikenda, ona je više nego sjajna. Thor Ragnarok je ukupno, širom svijeta, zaradio fenomenalnih 427 mil. $. Izgleda da bi neki rekordi mogli biti oboreni.

Drugo mjesto je novitet po imenu A BAD MOMS CHRISTMAS. U pitanju je komedija sa Milom Kunis u naslovnoj ulozi i sa oznakom R. To znači da je film obiluje raznoraznim, da kažem, slobodnim sadržjem i očekuje nas razizdana zabava. U prvom vikendu zarada je 28 mil. $ koliko je iznosio i budžet filma.

Treće mjesto je horor/triler JIGSAW. Nastabak poznate franšize nas uvodi u svijet, malo je reći, kreativnih ubistava. Film inače igra u bioskopu Kulturnog centra Trebinje u terminima 18 i 20 časova, a možete ga pogledati do 08.11.2017 godine. Zarada je više nego dobra obzirom da je na budžet od 10 mil. $ zarađeno tačno 6 puta više.

Četvrto mjesto je TYLER PERRY’S BOO 2! A MADEA HALLOWEEN, nastavak iz serije filmova koje radi komičar Tajler Peri. Iz meni nepoznatih razloga ovo prolazi kod amera što govore i brojke gdje je ukupna zarada od 43 mil i 300 hiljada $, a od toga samo 300 hiljada van SAD. Ali šta da se radi.

Peti je GEOSTORM. Film katastrofe i razaranje drage nam Zemlje. Film pokušava da kako tako „izbije“ budžet velik 120 mil. $. Ukupna zarada je do sada 180 mil. $ i teško da će se drastično promjeniti u narednom periodu.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. THOR RAGNAROK
  2. A BAD MOMS CHRISTMAS
  3. JIGSAW
  4. TYLER PERRY’S BOO 2! A MADEA HALLOWEEN
  5. GEOSTORM

 

HP, novembar 2017.