Piše: Saša Pešikan

 

Dugo se čekalo. Nestrpljenje je raslo, rasprave se rasplamsale, a time i strah kako će to sve ispasti. U svijetu filma, postoje filmovi koji su klasici, kultni, a među tim veličinama i oni koji čine sam vrh i nešto u šta se ne dira. Takvi filmovi su određivali vremena, žanrove i postavljali standarde. Bili su i još uvijek su inspiracija raznim filmskim umjetnicima. Jedan od tih, nedodirljivih, je svakako Blade Runner, i lično meni jedan od najboljih koje sam ikada gledao. I upravo od njegovog nastanka su prošle godine, decenije. Najavljen je nastavak, rasprave se rasplamsale, a strah od diranja legende se svim ljubiteljima filma sam i opravdano nametnuo. I tako nam konačno dođe Blade Runner 2049.

Trideset godina je prošlo od kako su Dekard i Rejčel nestali. Za to vrijeme svijet se u mnogome promjenio. Stara serija Replikanata je zamijenjena novom koja je imala ljudski životni vijek. Tad nastaju veliki sukobi, a nakon toga dolazi i do velikog Pomračenja 2020 godine, kada u neprovat odlazi gotovo sva arhiva, a ostaje samo ona zapisana na papiru. Stara kompanija koja je proizvodila Replikante je nestala, a nove je izronila stvarajući nove „poslušne“ modele Replikanata. Jedan od njih je i K, koji radi u LAPD kao Istrebljivač, iliti lovac na Replikante koje treba „penzionisati“. Loveći jednog takvog, starijeg modela, nailazi na zakopani kovčeg, a u njemu i misteriju sa kojom se stara priča nastavlja…

Nije bilo lako napraviti ovaj film. Kao što sam već rekao, Blade Runner je jedan od onih posebnih, koji je odredio žanr i postavio standarde, remek djelo filmske umjetnosti. To je bio jedan savršen udar na sva čula. Audio-vizuelno savršenstvo, fantastične uloge i likovi u priči koja postavlja mnoga pitanja i gledaoca emotivno potpuno uvlači u sebe. Zato nije bilo lako. Zato se nije moglo uraditi kako bilo, ili iskoristiti premisu i likove kako bi se napravila neka dopadljiva priča današnjim konzumentima na obrisima i prividu one stare. Ne, moralo se uraditi potpuno ozbiljno kako se radio i onaj prije tri decenije, a i sam autor prvog, ovdje kao izvršni producent, nije mogao dati da se neko igra sa remek djelom koje je napravio. Zato je okupljena impresivna ekipa. Majstori svog zanata dali su sve od sebe, kako bi im djelo bilo dostojno prethodnika, i može se reći da su prilično uspjeli u tome.

Ono što sam doživio gledajući prvi, ponovilo se sa ovim. Od samog početka dok se ređaju pokretne slike i tonovi i postajete svjesni da se sprema opsada, a potom i totalni napad na vaša čula. Kako minute prolaze shvatate da ste pogriješili u procjeni i ta se ta opsada već desila i da napad uveliko traje. Sa svakim kadrom stičete utisak da posmatrate umjetničko djelo. Fotografija je jednostavno savršena, ona koja vas privlači i očarava. U jednom trenutku stekao sam utisak da sam na izložbi okružen remek djelima koja su me potpuno okupirala, a ja nemam drugog izbora nego da se utopim u tu veličanstvenost. Naravno, ovo sve nije slučajno, jer za fotografiju je zadužen jedan od velikih majstora, Roger Deakins. Deakins je radio fotografiju za mnoge filmske hitove kao što su Bjekstvo iz Šoušenka, True Grit, Skyfall, No Country for Old Man, a sa Vilneom je sarađivao na filmovima Prisoners i Sicario. Da se ova dvojica savršeno razumije odmah je jasno, jer veličanstvena fotografija je i te kako u službi priče i onoga što nam se istom želi reći.

Na vizuelnu čaroliju se nadovezuje isto toliko čarobna muzika. Svojim tonovima i melanhonijom vas vodi kroz neveseli svijet budućnosti, do kraja pokazujući svu beznadežnost istog. Sve je savršeno ukomponovano sa pričom i često vas do srži dirne zvukom, utiskujući još jače emociju koju nam je trebao prenijeti taj trenutak ili kadar. Kada saznate da iza ove muzičke čarolije stoji genijalac i oskarovac Hans Zimmer sve vam je jasno.

U daljem sklapanju savršene figure od više kockica, moralo se posegnuti za onom koja se piše. Tako je za scenario zaduženo više njih. Pored Hampton Fenčera koji je radio i prvi Blade Runner, angžovan je i Michael Green. Green je poznati TV producent i scenarista poznatih naslova kao što su: Green Lantern, Logan, Alien: Covenant (na ovom poslednjem sarađivao sa R. Skotom), American Gods, a trenutno radi na rimejku Ubistvu u Orijent Ekspresu. Udruženim snagama, sa Ridlijem i Denisom uhvatili su se u možda i najteži dio vezan za nastavak Istrebljivača. Pošto je jasno da se nije moglo napraviti bilo šta, već dostojan nasljednik i nastavak, morali su napisati priču koja vodi dalje, daje neke odgovore iz prvog i postavlja sopstveni svijet na čvrste noge. Moram reći da su u tome uspjeli. Ne samo da su se nadovezali na postojeću premisu, već su je dalje razgranali, šireći svijet u kome egzistira upravo onoliko koliko se i naš svijet promijenio za sve ove godine.

Priča o smislu života, postojanju, stvaranju i spoznaji samog sebe i života koji živimo pomjerili su dalje. To je opet urađeno preko nekoliko likova bitnih za priču, uz uvođenje nekih novih, gdje opet svako iz svoje perspektive i stanja postojanja postavlja ista pitanja i bori se izazovima svijeta oko njih kao i onim koje su sami sebi postavili. Dok smo u prvoj priči imali ljude i replikante u dilemama postojanja i prava na život, kao i kreiranja istog, ovde pored njih dobijamo još nekoliko stanja ili dimenzija postojanja. Imamo više vrsta Replikanata, a pored njih i hologramsku vještačku inteligenciju. Ljudi vode svoje iste bitke i žele da gospodare svijetom, stvarajući robove i tehnologiju koja bi im trebala olakšati život. Pojedincima to nije dovoljno, već žele biti bogovi i stvoriti sebi savršene anđele po svaku cijenu, ne mareći za posljedice I opet, stvarajući ih naprednijem, daju im veće početne mogućnusti, a time duh u mašini se razvija, postaje brže svjestan sebe i samog života. Razvija brže sposobnost emocije i sve više liči svom tvorcu. Postajući svjestan svojih mogućnosti, uviđa prednosti nad ljudima i to neminovno vodi u sukob. Vještačka inteligencija je toliko uznapredovala, da razvija emocije, ali i neutaživu želju da postane materijalna. U svom tom vrtlogu želja i strasti svijet se nezadrživo mijenja. U sred toga pojavljuje se nova realnost, skrivena, ali njenim otkrivanjem bi nastao potpuni haos.

Razvojem priče, istinski su napravili film koji je dostojan svog prethodnika, a može se reći da je opet ostavljeno otvorenih stvari za razmišljanje, ali i vjerovatni nastavak priče.

Dva bitna dijela cjeline su ostala da se sklope. Prvi je glumačka ekipa. Opet zadatak izuzetno težak, jer ona prva je bila maestralna u svojoj izvedbi. Po onome što smo imali priliku vidjeti i ova druga je pun pogodak. Rajan Gosling je odigrao fenomenalnu ulogu. Njegovo emocionalni preobražaj od poslušnog Replikanta do skoro pa ljudskog pucanja pod brdom različitih emocija je fascinantan i ovo mu je jedna od najboljih uloga. Pored Rajana ima više njih koji su svojim izvedbama mu podarili izuzetnu podršku i zbog kojih je ovaj film poglumačkom doprinosu izuzetan. Svako od njih ma kolika uloga da mu je bila je dao sve od sebe da to bude savršeno.  Od Robin Rajt, Harison Forda i Žared Letoa sam očekivao mnogo i to i dobio, jer su zaist sjajni, svaki sa onim koliko je imao prilike. Međutim, ono što me je iznenadilo su impresivne uloge Ane de Armas i Sylvia Hoeks. Za mene skoro pa nepoznate, ovde su pružile role vrijedne hvale i potpuno dočarale likove koje igraju i njihovu emocionalnu borbu iza maski vještačkog im porijekla. Ima tu još nekih uloga i ulogica i sve skupa je to na izuzetno visokom nivou.

Zadnji šraf mašinerije iliti kocka slagalice je ona koji povezuje sve ostale. Radi se o svima nam poznatom režiseru Denis Vilnevu. Denis je poznat po svom posebnom stilu, malo sporijem razvoju radnje i često nepredvidivim preokretima koji bi dali onu posebnost ili pečat svakom njegovom ostvarenju. Iako je imao određeni „kalup“ u koji se trebao uklopiti, on od svog stila nije odustao, što je primjetno svima koji su ga gledali prije. Ne da se nije ukalupio, već je sve ostalo prilagodio svom stilu, a opet ostao u već stvorenom univerzumu gdje se odigrava naša priča. Tako Blade Runner zaista odiše svojim prethodnikom, pa mu i određenim detaljima odaje počast na određeni način (kadrovima, nekim likovima koji podsjećaju na one prije, itd.) Međutim, u isto vrijeme primjetan je odmak i promjena u tom univerzumu, koji je ipak prošao metamorfozu koju su donijele godine, i koji sada diše vazduh novog doba. Vilnev je napravio odličan posao u prilagođavanju filma današnjem dobu, a opet ostajući vjeran prethodniku i dogmama po kojima je isti bitisao. Možda je bolje reći da je zadržao onu esenciju i filozofiju orginala, a nadjenuo joj novo ruho vremena u kome je sada.

Raspolagao je svim onim izuzetnim djelovima koje sam pomenuo i to nekada zna biti veći problem ili izazov nego prednost. Vilnev je to sve odlično sklopio i primjetna je njegova saradnja sa pomenutim majstorima zanata, kako bi stvoprio ono što je htio. Ono što je najvažnije je njegov uspjeh gdje je često prizorima i muzikom govorio i pričao priču više nego riječima. Mnogo toga je toga umjesto riječima rekao slikama i zvukom. Od glumaca je izvukao maksimum, kako od velikih zvijezd tako i od onih imenom manjim, ali izvedbom na istom nivou. Jednostavno, zaključak je da je Vilnev uradio fenomenalan posao i napravio film koji će zasigurno naći svoje mjesto među onim velikim.

Jedina zamjerka koju imam ide na račun onoga koji je i napravio izuzetan posao, Vilneva. Radi se naime o određenom ritmu filma, ili možda predugom trajanju. Još uvijek nisam načisto sa tim. Mišljenja sam da bi film bio efektniji da je malo kraći ili da je ritam za nijansu brži. To govorim iz sopstvenog utiska, ali i reakcija publike kojoj je koncetracija znala da padne tokom filma.

Blade Runner 2049 je određeno remek djelo filmske umjetnosti, baš kao što je to i njegov prethodnik. Možda ne na tom nivou, ali mnogo toga od čega je sačinjen je zaista remek djelo, samo za sebe. Audio-vizuelna opsada vaših čula, impresivne glumačke izvedbe, priča koja vas tjera na razmišljanje i danima posle je više nego dovoljna da trčeći odete u bioskop. Međutim, ono što izdiže još više ovaj film je nastavak jednog filmskog remek djela i njegove priče na pravi način, šireći je i u tome stvarajući novu koja će opstajati u vremenu koje dolazi. Ovo je film vrijedan vašeg vremena i zaista ćete imati priliku da gledate nešto izvanredno, te vam ga od srca preporučujem da gledate, i više puta.

Ocjena 9/10

NAJGLEDANIJIH 5

Ovog vikenda na top listi 5 najgledanijih nalaze se čak 3 noviteta.

Prvi novitet i najgledaniji film proteklog vikenda je BLADE RUNNER 2049. To je ujedno i jedan od najisčekivanijih filmova posljednih godina, jer radi se o nastavku remek djela filmske umjetnosti. Prvi dio Blade Runner je izašao prije 35 godina i postavio stndarde, odredio žanr i inspiracija je za mnoge filmske stvaraoce koji su došli posle njega. Ovaj novi nastavak, je dostojan svog predhodnika i zaista vam preporučujem da ga pogledate. Više o tome zašto čitajte u današnjem izdanju Filmski s nedelje. Inače film je u prvom vikendu u SAD zaradio 31 milion $, a podaci za ostatak svijeta se očekuju.

Drugo mjesto je još jedan novitet. U pitanju je THE MOUNTAIN BETWEEN US. Avanturistička drama nam donosi priču o padu aviona u snježnoj divljini i dvoje preživjelih pred kojima je dalek put do spasenja. U naslovnim ulogama su Idris Elba i Kejt Vinslet. Film je u prvom vikendu zaradio 13,7 miliona $.

Treći je mega uspješni horor IT, snimljen prema poznatom romanu Stivena Kinga. IT je svojevrstan rimejk orginalnog filma, iliti mini serije koja je izašla prije 27 godina i terorisala nas sve zajedno donoseći stravu u naš filmski svijet. Ovo ostvarenje je prešlo granicu od 600 miliona $ što je uspjeh koji je malo ko očekivao.

Četvrti je crtać i treći novitet ovog vikenda. Radi se o MY LITTLE PONY: THE MOVIE dugometražnom filmu planetarno popularne crtane serije o magičnim ponijima iz Ponivila. Družina prijateljstva naće se u novoj avanturi i nema sumnje da će ovo da bude veliki hit. Zarada u prvom vikendu iznosi 12,6 mil. $.

Peto mjesto prošlonedeljni je broj 1, KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE. Film je drugi dio franšize u Bond stilu i to je upravo što i donosi. Akcija, avantura, brza i adrenalinska priča, a obiluje i komičnim sekvencama. U svakom slučaju film vrijedan gledanja u bioskopu. Zarada je ukupno došla do cifre od 253,5 mil. $.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. BLADE RUNNER 2049
  2. THE MOUNTAIN BETWEEN US
  3. IT
  4. MY LITTLE PONY: THE MOVIE
  5. KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE

 

HP, oktobar 2017.