Piše: Saša Pešikan

Prošlo je mnogo godina, pa i decenije od kako sam čitao knjigu, a gledao i film omiljenog mi pisca, Stivena Kinga. Ime je IT (ONO) i donosi priču o jednom od najpoznatijih klovnova na svijetu, Penivajzu. Prođe 27 godine, ne i slučajno, i dođe nam nova verzija IT, kako volim reći, za nove generacije. Kako smo dobili novi Star Trek, pa Star Wars, Godzilu, što ne bismo i IT. Naravno, nastala je opšta halabuka i upoređivanje sa orginalom, knjigom i šta sve ne. Ja se neću time baviti, jer iskreno prošlo je toliko vremena, da se i ne sjećam ni knjige ni starog filma, ili ako baš želite, mini-serije. Pisaću o ovom, za nove generacije, starom novom hitu, po imenu IT.

Radnja se dešava osamdesetih godina u Mejnu, kao i većina Kingovih priča. Deri je tipičan američki gradić, po svemu sem po jednoj stvari. Nestanci ljudi. Vijekovima tu se dešavaju povremeni nestanci ljudi, a posebno djece. Ti slučajevi nikada nisu riješeni do kraja, ali pošto su periodi „suše“ često dugi, nekako se i zaboravi na njih. U tom okruženju živi i grupica školaraca, autsajdera koji su često meta školskih nasilnika. Tako ta ekipica, junaci naše priče, počinju da doživljavaju neobične, ali strahovite situacije. Kada jedni drugima ispričaju svoja iskustva, shvate da je kod svih jedno isto. Klovn po imenu Penivajz…

Moram reći da IT vraća u sretne dane odrastanja, kada smo premirali od straha gledajući Penivajza kako teroriše grad. Međutim, vratio me onim dragim filmovima koji su označili moje djetinstvo, kako životno tako i filmsko. U to vrijeme pojavili su se filmovi koji su imali zajedničku crtu, iako žanrovski potpuno različiti. Radilo se o družinama klinaca koji zajedno upadaju u veliku avanturu i prolaze velika iskušenja do njenog kraja. Znalački su to koristili poznati majstori zanata, filmskog, ali i oni od pisane riječi, kakav je Stiven King. Uradio je to sa Stand by Me, a potom i sa IT. Isti fazon koristi Spilberg sa E.T. Kaoi Doner sa Goonies. Svaki od navedenih ima status „Kultni“ što govori koliko je ovaj fazon uspješan. Bilo je tu još ostvarenja koji su koristili isto, ali sve manje i manje. A onda nakon zasićenja holivuda i potpunom kreativnom blokadom, autori se vraćaju tom nekom dobu i posežu za novim verzijama kultnih ostvarenja, ili pak prave omaže tom nekom zlatnom filmskom dobu 80-ih i 90-ih.

Tako klince i njihov fazon prvo vraća J.J. Abrams sa Super 8, a potom Met i Ros Dafer prave omaž i tom dobu, ali i klinačkom fazonu sa fenomenalnom i ultra popularnom serijom Stranger Things. Sve se to idealno poklapi sa 27 godina od izlaska kultnog IT i koristeći to idealno „poklapanje zvijezda“ (em godišnjica, em hajp) dođe nam IT za nove generacije.

Reakcije su bile i ovakve i onakve, ali brojke su rekle svoje. A to je da film ima veoma visoku ocjenu i da je pomeo kino blagajne širom svijeta, zaradivši u samo 3 sedmice 555 miliona $. Idu priče kako se nije smjelo dirati u orginal, kako ovo, kako ono. Iste te priče su pričane za druge rimejkove, ributove i ostale ri. Međutim kao što smo sa tim drugim dobili odlična ostvarenja za nove generacije, tako bi i sa IT.

Rekoh da neću pričati i upoređivati sa knjigom i orginalom i tako će i biti. IT i kreativni tim iza istog je sve to lijepo promislio i posložio u glavi. Uzeo književni predložak koji je prestravljivao generacije, sklopio sjajnu produkciju, okupio svjetlucave zvjezdice novih nada Holivuda, režisera sa odličnom referencom i iste takve pisce. Lijepo sve to sklopili, zadali pozicije i zadatke svima, a ovi svi to odradili onako baš kako treba.

Posebna hvala ide za mladu glumačku ekipu, pa se istom moramo pozabaviti. Nju čine mladi glumci, koji su se već pokazali u nekim ostvarenjima, a popularnost im samo raste. Na prvom mjestu tu je Jaeden Lieberher. Mladi glumac iz asebe ima već nekoliko odličnih filmova i sebi je već ucrtao zvjezdani pravac. Gledali smo ga u ST Vincent, Midnight Seciali Confirmation.U IT je odličan i jednostavno se vidi da ima ono nešto, potrebno da bi se uspjelo.Dalje tu je i jedan od zvjezdic iz Stranger Things, Finn Wolfhard. Dežurno spadalo i odličan u tome. Nekako me podsjeća na uloge Kori Feldmana nekada. Potom još jedan koji iza sebeima par hit filmova: Strangerlnd, Captain Fantastic i Dark Tower. Jedina djevojka u ekipi i neko na koga treba obratiti pažnju u budućnosti je Sophia Lillis.

Naravno, čitava družina je odlična u svojim ulogama i nose film kako treba. Na kraju, nekoko se ne može zaobići, a igra Klovna iz noćnih mora je Bill Skarsgard. Član poznate familije nastavlja putem oca i starije braće i sve češće ga gledamo u filmovima i serijama. Da će biti nešto od njega dalo se primjetiti u horror seriji Hemlock Grove. Iako je stalno pod maskom, na pravi način nam je dočarao grozomornog Penivajza, sablasnog koliko može biti.

Režiju potpisuje Andy Muschietti, argentinac kojeg svi znamo po veoma dobrom hororu Mama. Ovde je uradio veoma dobar posao. Iskoristio je maksimalno sve adute kojisu mu podjelom zapali i odigrao pobjedničku ruku. U mnogome je oživio šmek prošlo gdoba, već spominjanog, ali i napravio film za današnje generacije, koji su ga objeručki prihvatili. Očekujemo njegove nove filmove i neka budu dobri kao i ovi.

Više scenarista se uhvatilo sa ovim, nimalo jednostavnim izazovom. Trebalo je sačuvati duh orginalne price, ali i napraviti priču koja će držati pažnju današnjih prebrzih i pažnjom lako popuštajućih generacija. Rekao bi da su u tome uspjeli. Priča se razvija onako kako treba. Gradi svoj momentum, pojačavajući napetost sa svakim minutom, svo do finala. To finale nas ostavlja sa pričom koja je u isto vrijeme zaokružena cjelina, ali i otvorena za nastavak, koji znamo da će uslijediti. Možda je bilo par propusta,nekih stvari koje su zaboravili objasniti i razjasniti. Možda je malo to na kraju nekako prebrzo u odnosu na ostatakfilma. Možda nam to razjasne nastavkom. Kako god, mislim da su, obzirom na težinu izazova, uradili veoma dobar posao.

Jedna od najstrašnijih priča mog, ali i djetinstva mnogih generacija, nakon 27 godina ponovo je došla da nas mori. Bilo je mnogo straha kako će to ispasti. Neki su zadovoljni, neki nisu. Ono što je sigurno je to da je IT napravio veliki uspjeh i jedan je od najuspješnijih filmova 2017 godine, kao i horora uopšte i ikada. Što se mene tiče, ja sam uživao. Vratio me u neka srećna filmska vremena. Na momente sam omirisao šmek tog doba i kako sam se osjeća otada, gledajući kroz prste pola filma. Podsjetio me zašto je baštaj IT ostao u neizbrisivim fiokama mog sjećanja. Podsjetio me i na neke druge filmove. Ali ono što je najvažnije, svim svojim sastojcima, podario je jedan veoma dobar film i odličnu filmsku zabavu, što na kraju i treba da uradi. Preporuka za stare i mlade i novi okršaj sa Penivajzom.

Ocjena: 8

NAJGLEDANIJIH 5

Nakon male pauze, opet se vraćamo najgledanijim filmovima u svijetu.

Prvo mjesto za dlaku uzeo je KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE. Film je drugi dio franšize u Bond stilu i to je upravo što i donosi. Akciju, avanturu, brzu i adrenalinsku priču, dok za razliku od Bonda obiluje i komičnim sekvencama. U svakom slučaju film vrijedan gledanja u bioskopu. Za dva vikenda zaradio je odličnih 194 miliona, što će se u danima koji slijede zasigurno i značajno povećati.

Drugo mjesto je jedan od najuspješnijih horora ikada, kada je u pitanju zarada. Radi se o filmu IT, prema poznatom romanu Stivena Kinga. Inače ovo je svojevrstan rimejk orginalnog filma, iliti mini serije koja je izašla prije 27 godina i terorisala nas sve zajedno donoseći stravu u naš filmski svijet. Za nepun mjesec dana IT je zaradio fenomenalnih 555 miliona $ i ne misli da staje. Inače utiske o samom filmu možete pročitati u današnjem izdanju Filmski s nedelje.

Treće mjesto je AMERICAN MADE. Film je novitet, bar kad se radi o američkom tržištu. Mi smo ga imali priliku gledati nešto ranije. Radi se o akcijskom filmu rađenom prema istinitoj priči sa Tom Kruzom u naslovnoj ulozi. Priča o švercu kokaina i čega sve ne iz Latinske Amerike u SAD. Film je do sada zaradio 83 miliona $

Treći jeTHE HITMAN’S BODYGUARD. Akciona komedija sa Samjuel Džeksonomi Rajanom Rejnoldsom donosi priču o plaćenom ubici i tjelohranitelju zaduženim za njegovu bezbjednost. Film je do sada zaradio 65 mil. $ na tlu SAD-a, a podataka za ostatak svijeta još nema. Inače film možete pogledati u bioskopu Kulturnog centra Trebinje do 13.09. u terminu od 20 časova.

Četvrto mjesto je THE LEGO NINJAGO MOVIE. Radi se o crtaću u Lego stilu. To je nešto što je iz meni nepoznatih razloga popularno kod klinaca. Mnogi poznati crtaći i filmovi doživjeli su svoju Lego animiranu verziju i čini se da je to ono što je popularno kod klinaca. Kako bilo, očekivao se bolji start, ali ipak crtać je do sada zaradio za mjesec dana 58 miliona $.

Peto mjesto je još jedan novitet i rimejk. Radi se o drama/horor/SF po imenu FLATLINERS. Flatliners je prvi put izašao 1990 godine u režiji Džoela Šumahera, koji je tada okupio neke poznate face koje su kasnije postale još poznatije (Džulija Roberts, Kifer Satrlend, Kevin Bejkon). Ovaj novi je takođe okupio neke mlade zvijezde kao što su Elen pejdž, Nina Dobrev, Diego Luna, a i Kifer Satrlend ima ulogu, doduše drugačiju nego u orginalnom ostvarenju. Međutim, sve to izgled nije bilo ni blizu dovoljno, obzirom da je kritika bukvalno sahranila film. Tako na Metacritic ima mizernih 28, a na IMDB tek 4,9. Međutim to ne mora ništa da znači, Ali se svakako odrazilo na zarau koja iznosi samo 10 miliona $.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

  1. KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE
  2. IT
  3. AMERICAN MADE
  4. THE LEGO NINJAGO MOVIE
  5. FLATLINERS

 

HP,oktobar 2017.