Piše: Saša Pešikan

Kao veliki ljubitelj horor filmova u stalnoj sam potrazi za nekim dobrim novim ostvarenjem. Međutim, ta potraga je izuzetno frustrirajuća poslednjih godina. Horor filmova ima gomilu, više nego ikad, ali isto tako većina istih je blago rečeno užasna. Stalno reciklirane teme po hiljadu puta, bezidejnost i igranje sa žanrom koje ne uspijeva je ogledalo današnjeg horo filma. A onda, sasvim slučajno iznjedri se jedan, drugačiji od ostalih i vrijedan vaše pažnje. Upravo jedan takav je i GET OUT.

Kris i Rozi su u vezi nekih pet mjeseci i konačno je došlo vrijeme da Kris upozna Rozine roditelje. U svrhu toga odlaze za vikend kod njih. Kris gaji određene sumnje kako će biti prihvaćen, obzirom da je on crn, a ona bijela. Rozi ga ubjeđuje da će sve biti u redu i da njena familija nema nikakvih predrasuda itd. Kad jednom stignu na velelepno imanje Armitražovih, Krisa obuzima lagano osjećaj da nešto tu ne štima kako treba…

Pravo da kažem ovaj film kada je izašao na Sandensu pratio je i određeni hajp. Visoka ocjena i hvaljenje kritike dovele su do toga da on bude i jedan od najuspješnijih filmova prošle godine jer je na uloženih 4,5 miliona $, koliko je iznosio budžet, zaradio skoro 200 miliona $. Sve to je pomamilo sve fanove horor filma, pa tako i mene. Međutim, nisam podlegao sveopštem hajpu i sačekao sam par mjeseci da ga na miru odgledam, a pritom sam ispoštovao svoje pravilo da ne gledam trejlere. Sve to se isplatilo i slobodno mogu reći da sam konačno uživao u jednom horor ostvarenju.

Za to je prvenstveno zaslužan kreator ovog filma Jordan Peele. Svestranom umjetniku je ovo bio i režiserski debi, dok iza sebe ima mnoštvo ostvarenja što kao glumac, što kao scenarista. Ovo je njegovo kompletno djelo koje je napisao i režirao i predstavlja nešto što do sada nije radio, jer se većinom bavio komedijom. Debi, pa još u horor žanru, uraditi na ovakav način zaslužuje da mu se skine kapa, a sve hvale na račun filma su potpuno zaslužene. Pitate se zašto i šta je to on uradio i uspio napraviti dobar horor film.

Prvo bi krenuo od same režije i postavke filma. Peele je to uradio fenomenalno. Napravio je plan kako da nam odličnu priču predstavi, dio po dio, i tako nas sistematski uvuče u istu i zarobi u atmosferu tako jaku da vas drži do samog kraja. Počinje lagano, razvija je. Upoznaje nas sa likovima. Sve teče laganim tempom, ali dovoljnim da nas budne vozi dalje. Sa svakim minutom pojačava našu pažnju. Gradeći je ubacivanjem neobičnih elemenata i likova, golica našu znatiželju i uvlači nam se pod kožu. Osjećaj neke nelagode polako raste, a pitanja i pretpostavke šta bi moglo biti iza svega se samo gomilaju. Što više likova ulazi na scenu tako atmosfera postaje sve čudnija, i mogu slobodno reći, nalikuje onima iz starih horor klasika kao što je Rozmarina beba.

Ništa se očigledno ne dešava niti je prikazano, a opet osjećaj nelagode naprosto bubnja u ušima. Upravo ta konstantno rastuća tenzija i vješto skriven odgovor na sva naša pitanja do samog finala je prava hororska vrijednost ovog filma. Samo finale eksplodira tačno kada treba i donosi potpuno zadovoljavajući i konkretan kraj. Ne ostavlja vas da „visite“, a to samo pokazuje kako je čitava priča imala i glavu i rep i da se od samog početka znalo šta se i kako želi reći i ispričati.

Uvođenjem društvene nelagode u obliku rasnih trzavica i odnosa koji prosto bukte pod prividnim liberalizmom prisutnih je majstorki potez autora, kojim je dodatno začinio i onako čudno nelektrisanu atmosferu.

Naravno, kada imate jasan plan šta i kako, jedino što vam treba je i ko. Peele je za to izabrao fenomenalnu ekipu koja predstavlja ogromnu snagu samog filma. Tu prvenstveno mislim na Daniel Kaluuya koji je naprosto oduvao ulogu Krisa od početka do kraja. Mogu reći samo svaka čast. Savršenu podršku imao je u Allison Williams koja igra Rozi i koja je fantastična donoseći samoj priči ono nešto posebno. Ostala ekipa redom je na visini zadatka i mogu slobodno reći da je Peele napravio sveukupno fenomenalan posao i donio nam jedan zaista odličan film.

Muzika i vizuelna rješenja doprinose potpuno samoj atmosferi i postavci filma i na momente imate osjećaj kao da vas prebaci u momente kada ste gledali neke stare horor klasike, a tome morate da odate priznanje.

Get Out je film koji je od izlaska uzletio na krilima hvalospjeva publike i kritike. Što se mene tiče mogu reći da je to sasvim zasluženo. Get Out je sjajno kompletno autorsko djelo Jordan Peele gdje nam je pokazao svoje majstortsvo kako režijski tako i scenaristički. To majstorstvo se ogleda u načinu pričanja priče koja vas obuzima sa svakim sledećim trenutkom. Polako se uvlači pod kožu i stvara onu jezu i neobičnost kao što su nekada stari horor klasici znali. Na samom kraju sve ono što se nakupljalo tokom gledanja eksplodira u sjajnom finalu i konačno imate osjećaj da ste pogledali jedan zaista dobar horor film. Atmosfera i glumačka ostvarenja su dodatni razlog zašto jednostavno morate da odgledate ovaj film.

Ocjena sve 4,5

NAJGLEDANIJIH 5

Još jedan vikend za nama i još jednom dominacija poslednjeg u nizu Fast & Furious.

Poslednji nastavak Fast and Furious franšize nastavlja sa svojim nevjerovatnim uspjehom na kino blagajnama širom svijeta. THE FATE OF THE FURIOUS je za samo dva vikenda zaradio potpuno nestvarnih 900 miliona $ širom svijeta. Nikakve sumnje nema da će ovo biti jedan od najuspješnijih filmova ove godine, ali i uopšte. Inače film možete pogledati DO 26.04.2017. godine u trebinjskom bioskopu od 20:00 časova.

drugo mjesto je animirani hit the boss baby. zarada animiranog hita se polako penje i dostigla je ukupno 360 miliona $.

Treće mjesto je BEAUTY AND THE BEAST (Ljepotica i Zvijer). Dizni bajka je i dalje zanimljiva gledaocima širom svijeta o čemu govori i zaista sjajna ukupna zarada od 1100 miliona $.

Četvrti mjesto je i jedini novitet ove sedmice. Radi se o dokumentarcu koji nam stiže iz Diznija. Glavne uloge su nevjerovatne pande a film se zove BORN IN CHINA. Za jedan dokumentarac ovo je izvanredan uspjeh i zarada od 15 miliona $.

Poslednja, peta, je komedija GOING IN STYLE. Stara garda polako niže nove milione i podiže ukupnu zaradu na 50 miliona $.

Ponuda ovog vikenda je zaista žanrovski različita. Od akcije, crtića, bajke, dokumentarca i komedije zaista imate šta da izaberete i provedete odlično filmsko veče.

Ovog vikenda 5 najgledanijih filmova u svijetu su:

 

  1. THE FATE OF THE FURIOUS
  2. THE BOSS BABY
  3. BEAUTY AND THE BEAST
  4. BORN IN CHINA
  5. GIONG IN STYLE

 

Hercegovina Promo, april 2017.