Filmovima ” Bure Baruta”, “Uprkos magli” i “Koja je ovo država” večeras se zatvara osmi Festival evropskog i mediteranskog filma.

Umjetnički direktor Festivala evropskog i mediteranskog filma u Trebinju Peđa Milojević, istakao je su uspjeli da prikažu program koji su i planirali iako je ovo bilo skraćeno izdanje festivala te da su na ovaj način dali podstrek i drugim manifestacijama da se može održati život i kulturni život i socijalna odgovornost.

“Evo nas na kraju festivala, želim da se zahvalim gostima, trebinjskoj publici zbog koje sve ovo i radimo i bez koje festivala naravno ne bi ni bilo jer iako su projekcije bile na tri različita mjesta u gotovo identična doba, publika je dokazala svojim prisustvom da je ovom festivalu zaista mjesto ovdje. Ove godine smo imali svih pet programskih cijelina. Imali smo filmove i iz regiona, sinoć  na filmu “Grudi” bila je izuzetno dobra i reakcija i  posjeta kao za film “Mater”,” rekao je Milojević.

Prikazani su i  dokumentarci  gostiju iz Makedonije, film Vagon. Sinoć je bio prikazan film “Tako nam je ovdje” o životu naših ljudi u Albaniji o kojima se malo zna.

“Večeras ćemo zatvoriti izvanrednom crnom komedijom, jer nam treba malo smijeha. Jedan izvanredan film Vinka Brešana koji će biti takođe prikazan. A festival zatvaramo sa dvije projekcije istog reditelja, riječ je o Goranu Paskaljeviću, u Muzeju Hercegovine biće film “Uprkos magli” o životu migranata, a u Hotelu Leotar biće prikazano “Bure baruta”  gdje igraju i Ana Sofrenović i Voja Brajović”, rekao je on.

Crnogorska rediteljka Marija Perović istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je u Trebinju i da nakon što je malo bolje obišla grad smatra da je grad nevjerovatan za snimanje.

“Grudi, film koji ste sinoć imali priliku da vidite je omaž mom rodnom gradu i omaž nekom nostalgičnom prijateljstvu i posebnoj komunikaciju medju ljudima. Ja mnogo volim istoriju i čini mi se da uz svu ovu gostoprimljivost i arhitektonsku očuvanost  Trebinje bilo idealno za neki građanski film koji pripada epohi. Mislim da bi veoma dobro bilo i za ekonomiju Trebinja da se otvorite ka filmskim ekipama, čak i inostranim ekipama pa takođe bi bilo dobro da to stavite i kao ponudu grada”, rekla je ona.

Na festivalu je takođe prikazan i film” Polar” britanskog reditelja Patrika Džeksona koji je istakao da mu je veoma drago što je u Trebinju i da iako je imao problema zbog pandemije vrijedilo doći.

“Festival je sjajan, video sam nekoliko jako dobrih filmova i zanimljiv mix različitih kultura i država”, rekao je Džekson.

Osmi Festival evropskog i mediteranskog filma trajao je od 8. do 12. avgusta gdje je trebinjska publika imala priliku da prati filmove iz pet kategorija. To su mediteranski film, evropski film, novi srpski film, Hercegovina na filmu i omaž laureatima.

Večerašnje projekcije iz kategorije omaža laureatima zatvaraju ovogodišnji filmski festival i kako organizatori kažu nadaju se da je ovo nastavak jednog velikog prijateljstva koje će se održavati i u budućim vremenima.

 

 

 

 

Svetlana Grbić,

HP, avgust 2020