Izvor: Glas Srpske

Košarkaš Filip Adamović najbolji je sportista Republike Srpske za 2013. godinu, odlučio je žiri na posljednjoj sjednici održanoj neposredno pred početak završne ceremonije Izbora deset najboljih sportista RS koju organizuje “Glas Srpske”.

Adamović je nastupao za Igokeu iz Aleksandrovca sa kojom je prošle sezone osvojio šampionsku titulu BiH, čemu je dodao i trofeje u Kupu BiH i Kupu Republike Srpske. Ipak, jedan od najvećih uspjeha ostvario je u Jadranskoj ligi kada je njegov, sada bivši klub, napravio prvorazredno iznenađenje i osvojio prvo mjesto na kraju ligaškog dijela takmičenja Jadranske lige, što im je na kraju donijelo nastup u Evrokupu.

Poslije dobrih igara u klubu u kojem je napravio prve košarkaške korake Adamović je odlučio da promijeni sredinu i državu te je dogovorio saradnju sa šampionom Rumunije ekipom Asesofta iz Ploeštija.

– Zaista nisam očekivao da ću biti najbolji sportista Republike Srpske i ovo je potvrda da se trud, treninzi i godine odricanja isplate. Kada me matični savez nominovao, nadao sam se da ću biti među prvih deset, a na vrhu to baš i nisam, i zato hvala svima koji su me izabrali. Uvijek težim da mi nova sezona bude bolja od prethodne, a ova nagrada me obavezuje da budem mnogo bolji – izjavio je Adamović.

Drugo mjesto u 59. izboru deset najboljih sportista “Glasa Srpske” zauzela je karatistkinja Tamara Lozo, dok je žiri odlučio da treće mjesto pripadne kik-bokseru Marinku Matičiću. Četvrto mjesto zauzela je plivačica i prošlogodišnja najbolja sportistkinja Srpske Ivana Ninković, peta je atletičarka Biljana Cvijanović, šesti rukometaš Srđan Trivundža, sedmi tekvondoista Ljubomir Stančić, osmi kajakaš Darko Savić, deveti Danijel Blažić koji se bavi džijudžicom dok je posljednja na listi odbojkašica Aleksandra Vidović.

Osim proglašenja najboljih sportista uručene su i tri plakete za izuzetan doprinos u afirmaciji i unapređenju sporta i njih su dobili Ozren Đurđević, Goran Hadžić, Goran Teofilović. Plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta otišla je u ruke Vese Arežine. Tri plakete ambasadora sporta Republike Srpske otišle su u ruke Mijata Gaćinovića, Ognjena Ožegovića i Ognjena Kuzmića. Plaketu za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti sporta dobio je ovogodišnji predsjednik žirija Izbora deset najboljih sportista RS Savo Milošević. Plaketa “Glasa Srpske” posthumno je uručena porodici Slobodana Karalića.

Plaketu za izuzetne rezultate u sportu za invalide dobio je Miro Vasić. Povelju za izuzetan sportski poduhvat godine dobio je Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca. Nagrada “Zlatno pero – Limun Papić” najboljem sportskom novinaru Republike Srpske za ovu godinu otišla je u ruke Zorana Prnjatovića.

Najperspektivniji

U sklopu manifestacije “Glasa Srpske” Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske dodijelilo je nagrade mladim sportistima, od kojih se očekuje da zablistaju u budućnosti. Među nagrađenima su: Jovana Papaz (odbojka), Sandro Poletan (boks), Đorđe Vujičić (tekvondo), Slobodan Đorda (džudo), Bojan Stanišić (atletika), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Dejan Dragović (kik-boks), Neven Crnogaća (rukomet), Nikolina Jović (tenis), Đorđe Aleksić (košarka). U kategoriji lica sa invaliditetom nagrađeni su: Biljana Nedić (košarka u kolicima), Aleksandar Cvijanović (sjedeća odbojka).

Medijski pokrovitelj

Medijski pokrovitelj 59. izbora deset najboljih sportista u organizaciji “Glasa Srpske” je Radio-televizija Republike Srpske koja je dodijelila priznanje za najbolje organizovan sportski događaj ove godine. Nagrada je otišla u ruke predsjednika Odbojkaškog saveza Republike Srpske Milutina Popovića koji je zajedno sa Odbojkaškim savezom Srbije bio organizator Evropskog prvenstva za kadete koje je održano u Beogradu i Laktašima.

Nagrada Čitalaca

Najviše glasova čitalaca dobio je ovogodišnji laureat Filip Adamović, što je potvrda da žiri nije pogriješio u svom izboru.

“Zlatno pero – Limun Papić” Zoranu Prnjatoviću

Nagrada “Zlatno pero – Limun Papić”, koja se dodjeljuje najboljem sportskom novinaru ove godine pripala je sportskom novinaru Radio-televizije Republike Srpske Zoranu Prnjatoviću.

Novinarstvom se bavi od 1998. godine, a sve do 2005. bio je na Radiju Republike Srpske, kada je prešao na RTRS. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, odsjek žurnalistika.

Prvo “Zlatno pero”, koje nosi ime doajena sportskog novinarstva Limuna Papića posthumno je dobio Limun Papić. Poslije njega tu nagradu su dobijali: 2004. godine Željko Tica (“Glas Srpske”), 2005. Brane Radulović (“Glas Srpske”), 2006. Slavko Basara (“Nezavisne novine”), 2007. Dragan Novaković (Radio-televizija Republike Srpske), 2008. Dragan Pajić (Radio Republike Srpske), 2009. Darko Dragičević (“Euro Blic”), 2010. Siniša Trkulja (“Euro Blic”), 2011. Nemanja Babić (Radio-televizija Republike Srpske) i 2012 . godine Maja Predragović (“Nezavisne novine”).