Festival mediteranskog i evropskog filma biće održan od 3. do 8. avgusta u Trebinju,  a ljubitelji sedme umjetnosti, u šest festivalskih dana, biće u prilici da pogledaju 26 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz desetak zemalja Evrope i Mediterana.

“Zlatni platan” priznanje za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljeni glumcima Nataši Ninković i Svetozaru Cvetkoviću.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević najavio je dolazak brojnih gostiju iz svijeta filma,  glumaca, reditelja, članova filmskih ekipa ostvarenja koja su na festivalskom programu.

Festival se održava pod sloganom „Pod svjetlom mjesečeve rijeke“, kako bi simbolički pokazao neraskidivu vezu grada sa svojom rijekom, a svečanost otvaranja biće održana upravo na obali  Trebišnjice.

– Posebno mi je drago što jedan “Zlatni platan” ostaje u Trebinju , dobitnica je Nataša Ninković, kojoj će Zlatni platan biti uručen na otvaranju, u utorak, 3. avgusta. Svetozar Cvetković će, takođe, biti gost festivala i njemu će Zlatni platan biti uručen u subotu, 7. avgusta – rekao  je Milojević.

Posebna ovogodišnja novina je, dodaje on, program dječijeg filma, a uz projekcije ostvarenja sedme umjentosti, posjetioci festivala uživaće i u muzičkim koncertima, druženju sa festivalskim gostima na tradicionalnoj kafi pod platanima, a planirane su i dvije promocije knjiga, Ane Atanasković i Gorana Gocića, te izložba slika Bojana Stojanovića.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić navela  je da Trebinjce  očekuje izuzetno bogat filmski festival, koji postaje prepoznatljiv i nezamjenljiv događaj u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta i na kojem ovom gradu mogu da zavide i mnogo veći centri.

Festivalska događanja ove godine planirana su na pet različitih scena,  ljetnoj sceni Doma mladih, u Кulturnom centru, u dvorištu Muzeja Hercegovine, bašti hotela „Leotar“ i terasi pivnice „Humsko“.

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info