S ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa u Srpskoj, svi koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom moraju u karantin, a od ove mjere jedino su izuzete osobe koje su unazad šest mjeseci imale laboratorijski potvrđen kovid 19.

To poručuju ljekari, otklanjajući nedoumice mnogih građana koji još nisu načisto ko, zbog čega i na koliko mora u karantin, te da li, nakon bliskog kontakta sa zaraženim, negativan test isključuje pomenutu mjeru.

– Koronu sam imao u novembru prošle godine, a trenutno sam u procesu vakcinacije, čekam drugu dozu „Sputnjika V“. Supruzi je prije par dana potvrđena zaraza, pa i ja moram u karantin deset dana. Odmah sam se i testirao; negativan sam, ali ostajem u izolaciji. Mislio sam da je negativan test potvrda da čovjek nije zarazan i da može da se kreće. Međutim, očigledno da nije tako – kaže Miroslav V. iz Banjaluke.

U Institutu za javno zdravstvo RS objašnjavaju da negativan test znači da u tom trenutku osoba nije zaražena.

– Međutim, to nije garancija da već sutra neće razviti simptome ili asimptomatski širiti infekciju – ističe za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS, dr Jelena Đaković Dević.

Dakle, ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, čak i kada test pokaže da su negativni na koronu, moraju u karantin. A koliko će ova epidemiološka mjera trajati zavisi od njihovog vakcinalnog statusa, te činjenice da li su i kada preležali virus.

– Osobe koje su prije najmanje 14 dana primile drugu dozu vakcine protiv kovida 19, smatraju se kompletno vakcinisanima i podliježu mjeri karantina u trajanju od pet dana. Razlog je to što kompletno vakcinisani  imaju značajno manju mogućnost da se zaraze i prenose virus u odnosu na nevakcinisane i nekompletno vakcinisane osobe. Oni koji su su unazad šest mjeseci imali laboratorijski potvrđen kovid, PCR ili antigenskim testom, ne podliježu mjeri karantina, a osobe kod kojih je prošlo više od pola godine nakon preležane bolesti, a primili su jednu dozu vakcine prije najmanje 14 dana, podliježu karantinu u trajanju od pet dana, od dana izloženosti – ističe dr Dević.

Prema njenim riječima, karantin za bliske kontakte koji nisu preležali kovid, kao i za osobe koje nisu vakcinisane, traje 10 dana.

Devićeva dodaje da postoji razlika između termina karantin i izolacija.

– Mjera karantina se nalaže onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a mjera izolacije osobama kod kojih je potvrđen kovid 19. Trajanje karantina zavisi od dužine inkubacije bolesti, odnosno potrebnog vremena da se nakon infekcije kod osobe razviju simptomi – kaže dr Dević.

Stručnjaci upozoravaju da je izuzetno važno dosljedno poštivanje mjere karantina, kako se potencijalni nosioci virusa ne bi kretali i tako dalje širili zarazu.

Međutim, nedavno je nekoliko banjalučkih odbornika, koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom, kažnjeno, jer su prekršili ovu mjeru, odnosno nisu zatečeni na kućnoj adresi prilikom kontrole komunalne inspekcije. Iako su kažnjeni odbornici poručili da su uredno prijavili da će period karantina provesti na drugoj lokaciji, komunalni policajci su ustvrdili da nisu postupili po pravilima koja važe u ovakvim situacijama.

Propis kaže da provođenje protivepidemijske mjere karantina u kućnim uslovima podrazumijeva samoizolaciju, odnosno neprekinut boravak osobe na adresi stanovanja, uz poštivanje mjera za sprečavanje korona virusa koje je preporučio IJZ RS. U slučaju pojave simptoma oboljenja, osoba je obavezna da se javi porodičnom doktoru. Mjera karantina može da bude prekinuta u slučaju neophodnog liječenja, te po preporuci nadležnog ljekara nastavljena u kućnim uslovima.

A da je nužno sprovoditi sve mjere prevencije širenja korone, potvrđuje i činjenica da je epidemiološka situacija u RS i dalje izuzetno nepovoljna. Na dnevnom nivou, trećina testiranih je pozitivna na SARS-CoV-2, a i dalje se suočavamo sa zabrinjavajućim brojem preminulih. Samo od početka oktobra korona je odnijela 417 života, a u ovom mesecu preminule su i tri osobe mlađe od 29 godina.

 

 

Izvor: Srpska info