Sunce jeste izvor života, ali takođe i nesanice, umora, teških nogu, posebno kad grane onako odjednom s proljeća.

Onda mu se baš i ne radujemo svi jer nas vuče krevet, glava nam pada, a koncentracija je na rezervi. Većinu ne zaobiđe ni nizak pritisak, pa uglavnom oni koje pogađa ta misteriozna bolest zvana „proljećni umor“ često naokolo hodaju očiju „na pola koplja“, poludepresivni ili razdražljivi.

 

 

Dakle, koje oružje je najefikasnije protiv takvog neprijatelja?

 

Ako vam je pritisak stalno nizak:

Svako jutro popijte po čašu limunade, blago zaslađenu, ili pojedite po dva parčeta grejpfruta čim ustanete.

Umjesto bijelog hljeba, jedite crni ili pirinčani hljeb (pirinač može i kao obrok). Jedite i rotkvice, tikvice, zelenu salatu, šargarepu. Poenta je u bojama… Boja podiže hormon sreće koji aktivira cijeli organizam. I naravno, šetajte se.

 

Avokado:

Smanjuje umor i smiruje nervozu: Ako se ujutru osjećate kao da ste kopali, a ne da ste spavali cijelu noć, vjerovali ili ne, ali jedan od najlakših načina da se zdravo razbudite je da zapjevate čim otvorite oči. Prvo tiho, pa sve glasnije… Ako ne biste da pjevate, možete i naglas jednostavno da izgovarate samoglasnike: a, e, o, i, u.

 

Kako savladati stres, umor i iscrpljenost, ako ste razdražljivi, depresivni:

Vitamin B je čuvar nervnog sistema. Jednu kašiku pivskog kvasca razmutite u čašu vode i pijte redovno pred spavanje. Kašika ovsene kaše, prokuvane u šolji obranog mlijeka i zaslađene kašičicom livadskog meda može lijepo da vas oraspoloži.

Izvor: Nezavisne novine