U Americi je počela treća faza kliničkih testova eksperimentalne vakcine Nacionalnih instituta za zdravlje i kompanije “Moderna”, tokom koje se utvrđuje da li je bezbjedna i efikasna u sprečavanju simptoma kovida-19 poslije dvije doze. Riječ je o posljednjoj fazi prije odobrenja globalnih regulatora.

Da li je vodeći američki kandidat za vakcinu protiv korona virusa efikasan mogli bismo da saznamo već u oktobru, rekao je Stefan Bansel, direktor “Moderne” u intervjuu za Biznis insajder. On je otkrio kalendar narednih koraka koji, ukoliko sve bude teklo po planu, čekaju kompaniju na putu do pronalaska vakcine i njenog dostavljana do ljudi.

U ponedjeljak je “Moderna” dozirala potencijalnu vakcinu prvim dobrovoljcima u ispitivanju na 30.000 ljudi. Glavni test će se smatrati uspješnim ako dvije doze uspiju da spriječe infekciju.

Međutim, kada će se to tačno znati zavisi od dvije ključne promjenjive – koliko brzo istraživači uspiju da vakcinišu 30.000 volontera i koliko će njih reagovati u oblastima u kojima se virus širi brzo i nekontrolisano, prenosi Blic.

– U najboljem scenariju, ukoliko sve bude teklo po planu, značemo da li je vakcina efikasna u oktobru – rekao je Bansel.

Kako je dodao, ako istraživači naiđu na neočekivane probleme i prepreke, ispitivanje će biti zaključeno u novembru, a u najgorem slučaju to bi mogli da budu decembar ili početak januara.

I ostali vodeći kandidati u trci za vakcinu predviđaju sličan “tajmlajn”. Vakcine koje razvijaju “Astra Zeneka” i “Fajzer” započinju treću fazu testoranja u Americi i očekuju konačne rezultate početkom jeseni.

Po procjeni Bansela, postoji između 75 do 80 odsto vjerovatnoće da vakcina bude efikasna.

Rani rezultati testiranja na ljudima bili su obećavajući i sugerišu da je vakcina pouzdana i efikasna, jer je uspjela da izazove imunološki odgovor za odbranu od virusa.

Međutim, naučnici u ovoj fazi i dalje ne razlikuju koja faza imunog odgovora je ključna za zaštitu, zbog čega se testiranje nastavlja.

Američki regulatori su priznali da vakcina mora da bude efikasna u bar polovini slučajeva da bi dobila dozvolu.

 

 

 

Izvor: Srpska info