Bosna i Hercegovina još uvijek nema tzv. COVID pasoš a iako je prvobitno najavljivano da bi oni mogli biti uvedeni do kraja jula, rok je ponovo prolongiran.

Kako je za BUKU rečeno iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine cijeli proces bi se mogao implementirati najkasnije u roku od 60 dana.

Trenutno su u toku konsultacije svih nivoa vlasti u području zdravstva, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine koje ima koordinacionu nadležnost u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH(IDDEEA) kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istodobno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja.

“Ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira, za sustav za izdavanje COVID pasoša/Zelenog certifikata bh. građanima, isti mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana” navodi se u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH portalu BUKA.

Na ovu temu održan je dana 22.06.2021. godine i sastanak sa predstavnicima EU Delegacije u BiH te su BiH prezentovani uslovi koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU.

U Ministarstvu napominju kako svi nivoi vlasti izdaju određene vrste dokumenata- potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa osobe bh.građanina koja putuju .

“Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima – potvrdama u vezi njihovog COVID-19 statusa” rečeno je za BUKU u Ministarstvu.

Kako saznajemo iz Ministarstva, u toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od nas tražili, te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih razina vlasti u području zdravstva a radi omogućavanja slobode putovanja bh.građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju COVID pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

“O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu upostavljanja pravnog okvira i implementacije sustava digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata” stoji u odgovoru portalu BUKA.

Uvođenje COVID pasoša u EU

Podsjetimo, krajem aprila zvanično su počeli pregovori između Ministarstva civilnih poslova BiH i IDDEEA -om u vezi sa uvođenjem tzv. Kovid  pasoša, odnosno neke vrste digitalnog dokumenta kojim će biti definisan Kovid  status svakog pojedinca – da li je vakcinisan sa obe doze vakcine, da li posjeduje negativan PCR test ne stariji od 48 sati, i da li je prebolio koronu unazad šest mjeseci.

Iako još nije definisano kako će ovaj pasoš ili iskaznica izgledati za bh građane, uzor za našu verziju dokumenta bi trebala biti Evropska unija, a namjera je napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o vakcinaciji, informacija da je osoba prethodno bolovala Kovid -19 ili da osoba ima negativan test.

Cilj ovakvog projekta jeste pronaći načine da se bh. državljanima olakša kretanje izvan granica BiH.

Digitalna zelena potvrda, dokument ili jednostavno pasoš – vrste je potvrde sa kojom se od 1.jula putuje preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata. Biće to zapravo QR kod koji će moći očitati i tako provjeriti status njegovog vlasnika baš svako.

Svaka država u Evropi može slobodno da odluči hoće li prihvatiti turiste koji su primili druge vakcine osim četiri odobrene za upotrebu na kontinentu – BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Svaki građanin može besplatno skinuti aplikaciju za provjeru Kovid -statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera, odnosno je li osoba vakcinisana protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela Kovid -19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati.

COVID pasoš vs. prenos nadležnosti

Međutim još jedan problem došao je u prvi plan – naime Republika Srpska uvođenje ovog sertifikata / Covid pasoša smatra prenosom nadležnosti pa je potrebno i tu iznaći rješenje u smislu ingerencija za uspostavljanje jedinstvenog sistema za registar vlasnika Covid pasoša.

U Republici Srpskoj smatraju da bi taj posao trebalo obavljati Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje, koje je ovlašteno da potpisuje digitalne sertificate a ne IDDEA za koju u Republici Srpskoj smatraju da nema zakonsku nadležnost za takav dio posla.

Iako građani BiH trenutno nemaju većih problema prilikom prelaska granice, potrebno je pronaći hitno rješenje, s obzirom da će ova isprava/pasoš biti uslov za bezvizni režim ali i ulaznica za veće društvene događaje u pojedinim zemljama. Pasoš je ujedno dodatni uslov za omogućavanje slobode kretanja našim građanima u inostranstvu.

 

 

Izvor: Buka