Na teritoriji Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 30.873 osobe, od čega je sa područja Obrenovca evakuisano 13.603 ljudi.
Najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni, a na teritoriji Srbije ugrožena su 1.763 objekta, a poplavljeno je 2.260, saopštio je MUP Srbije.

Kroz prihvatne centre iz opštine Obrenovac prošlo je više od 10.000 ljudi, od čega se jedan broj evakuisanih poslije evidencije smjestio kod rodbine, a evakuacija i dostava hrane i vode i dalje je u toku.

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije, koja je imala više od pet sati naleta, prevezla je više od tonu i po hrane za bebe i odrasle, dostavila je potrebne lijekove i evakuisala stanovništvo iz Zabrežja.

Pripadnici Vojske Srbije evakuisali su 1.251 osobu sa teritorije Obrenovca, od toga 71 vazdušnim putem.

Nijedan objekat kopova i elektrana u termoelektrani Kostolac i TEKO “B” Drmno nije poplavljen, vodostaj Mlave je u blagom opadanju, a obavlja se prepumpavanje vode sa tri velike pumpe iz elektraninog postrojenja.

Osim ovih pumpi, razlivenu vodu u glavno utvrđeno korito rijeke, takođe u okolini elektrane TEKO “B” Drmno prepumpavaju pumpe koje su dobijene kao pomoć iz Francuske i Češke.

Ojačavaju se postojeći i izgrađuju novi zaštitni nasipi koji imaju svrhu da vode preusmjere dalje od Kopova i Elektrana Drmno.

Na području Sremske Mitrovice preventivno su evakusani mještani iz Višnjićeva i Morovića u prihvatni centar u Rumi.

Odbrambeni nasipi u rejonu Čevrntija, Drenovac, Silos za sada su stabilni.

U toku je preventivna, djelimična evakuacija iz dijelova naselja Drenovac, Banovići, Ševarice, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Mrđenovac i Miokus.
U Kolubarskom okrugu ugroženo je 1.250 domaćinstava sa više od 3.500 građana. Do danas je evakuisano 6.500 osoba.

Humanitarna pomoć i najpotrebnija oprema koja će pomoći u spasavanju života i saniranju posljedica poplavom ugroženih područija stiže u Srbiju iz svih dijelova svijeta, a na terenu zajedno sa srpskim spasiocima bez prestanka na evakuaciji i pomoći ugroženima rade timovi iz Rusije, više zemalja EU i regiona.

Humanitarna pomoć u opremi i životnim namirnicama stigla je od UN, Ruske Federacije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i drugih, a očekuje se dolazak i humanitarne pomoći iz Japana i od OEBS-a.

Avion sa 400.000 evra vrijednom humanitarnom pomoći iz Azerbejdžana stigao je sinoć direktnim letom iz Bakua na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Pomoć se sastoji od motornih i plastičnih čamaca, generatora motora za čamce, šatora, opreme za spasilačke akcije, pumpi, plinskih boca, lampi, kanistera, ćebadi.

Na niški aerodrom “Konstantin Veliki” sinoć je stigla još jedna isporuka humanitarne pomoći Ruske Federacije koja se sastoji od 28 tona hrane za bebe i odrasle, šećera, vreća za spavanje, šatora i još jedanog strujnog agregata.

Pomoć je dopremljena avionom tipa “Iljušin 76” koji je četvrti po redu koji je posredstvom Rusko-srpskog humanitarnog centra upućen poplavljenim dijelovima Srbije.

UN osnovale su koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordiniraju svu pristiglu pomoć i pomažu lokalnim vlastima u otklanjanju posljedica poplava.

U Srbiji je i tim EU za fasilitaciju pomoći Evropskog mehanizma civilne zaštite sa ciljem da pomogne srpskim vlastima i koordinira pomoć koja pristiže iz EU.

MUP Srbije je saopštio da je put Sremska Mitrovica–Bogatić prohodan, da selo Jarak, koje se nalazi u blizini Sremske Mitrovice nije ugroženo poplavom i da se mještani tog sela ne evakuišu iz svojih domova.

Informacije, koje su se pojavile u medijima, o neprohodnosti puta i evakuaciji mještana u selu Jarak su netačne.

Izvor: Nezavisne novine/ Srna