EU se nada da će kovid pasoši biti spremni do ljeta, izjavio je premijer Portugalije Antonio Kosta.

On je govorio nakon virtuelnog sastanka Evropskog savjeta, u vrijeme kada među pojedinim evropskim zemljama raste optimizam u vezi sa nastavkom putovanja između država.

Kosta je istakao da lideri EU brane predloženu mjeru na nivou Evrope i da je cilj saradnja na kovid pasošima sa Evropskom komisijom.

– Nadamo se da će do ljeta biti moguće postojanje tog dokumenta – naveo je Kosta.

Evropska komisija trenutno radi na digitalnom dokumentu koji će omogućiti ljudima da dokažu da su vakcinisani protiv kovida 19 i da su negativni na testu za virus korona, piše Raša tudej.

Island i Bahrein su već uveli sertifikat za vakcinisanje, a Tajland, Danska, Finska, Švedska i Mađarska planiraju da uvedu kovid pasoše.

Grčka, Španija, Austrija i Bugarska su podržale sertifikat EU, ali su druge zemlje, uključujući Francusku, Belgiju i Veliku Britaniju, izrazile etičku zabrinutost zbog mogućnosti diskriminisanja onih koji nisu vakcinisani.

Njemački kancelar Angela Merkel potvrdila je nakon jučerašnjeg sastanka Evropskog savjeta da bi pasoši trebalo da budu spremni do ljeta.

Na uvođenje pasoša pozvala je i Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz, koja predstavlja više od 290 avio-prevoznika.

 

 

 

Izvor: Srpska info