Zemlje članice Evropske unije odlučile su da traže negativan test na virus korona na svim putovanjima u Uniju iz trećih zemalja.
Negativan test na kovid 19 ne smije biti stariji od 72 časa na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan Evropske unije.

Uz to, zemlje EU moći će zatražiti do 14 dana karantina i dodatna ispitivanja u vezi s kovidom 19, što se naročito odnosi na zemlje u kojima su otkriveni novi sojevi virusa korona.

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi biće izuzeti od ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Takođe su utvrđeni uslovi pod kojima se mogu ukinuti ograničenja za neobavezna putovanja u EU. Da bi se ukinulo ograničenje broj novih slučajeva virusa korona u posljednjih 14 dana u toj zemlji treba biti manji od 25 na 100.000 ljudi, u posljednjih sedam dana na 100.000 ljudi treba biti najmanje 300 testiranih, a procenat pozitivnih na virus u posljednjih sedam dana mora biti manji od četiri odsto, te da u toj zemlji nisu otkriveni novi sojevi virusa korona.

 

Izvor: Atv