Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ uspješno je prevazišlo period nezapamćeno loše hidrologije, pa su u pogonu sve tri hidroelektrane, a u punom kapacitetu su angažovane i termoelektrane Gacko i Ugljevik, potvrđeno je Srni u Službi ERS-a za informisanje.

U ovom preduzeću ističu da je ERS konačno došao u situaciju da obezbjeđuje dovoljne količine električne energije za građane Republike Srpske i Brčko distrikta, ali i proizvodi viškove električne energije, koje plasira na tržište i ostvaruje dodatni profit.

Ovakvoj situaciji doprinijele su posljednje kišne padavine, kojih je u protekla dva dana najviše bilo u slivu Trebišnjice od 100 do 250 litara po metru kvadratnom.

Prosječni dotoci u akumulaciju Bileća su bili oko 300 metara kubnih u sekundi, a u akumulaciju Trebinje 100 metara kubnih u sekundi.

“Kota na Bilećkom jezeru popela se za pet metara od najniže zabilježene, s tim što se ne troši voda iz akumulacije, nego, zahvaljujući visokim međudotocima, u punom kapacitetu rade agregati u Hidroelektrani /HE/ `Dubrovnik` i tako će biti do daljeg”, kažu u ERS-u.

Iz ovog preduzeća ističu da je dobra situacija i na slivovima Vrbasa i Drine.

“Prosječni dotoci u HE `Višegrad` posljednja dva dana su oko 200 metara kubnih u sekundi, pa je samim tim povećana proizvodnja u ovoj elektrani”, ističu u ERS-u i napominju da su i dotoci u HE “Vrbas” u protekla dva dana bili oko 40 metara kubnih u sekundi.

U ERS-u su optimisti i za naredni period jer vremenske prognoze najavljuju nove padavine.

“Očekujemo dotoke iznad višegodišnjih prosjeka na svim slivovima, što će znatno popraviti lošu hidrološku situaciju naročito sliva Trebišnjice i izrazito loše stanje akumulacije Bileća”, navode u ERS-u.

U ovom preduzeću se nadaju da će dobar hidrološki period potrajati do kraja godine, što bi značajno uticalo na proizvodnju i finansijsko stanje holdinga krajem 2017. godine.

Izvor: Srna