Na zimnicu, ogrijev, regres, otpremninu i jubilarne nagrade oni su odavno navikli. Po prvi put svi radnici energetskog sektora nisu dobili uplatu za struju, a ako se Uprava bude pitala ove stavke u novom kolektivnom ugovoru neće ni biti.

 

 

Izračunali su u Elektroprivredi da bi uskraćivanjem zimnice i ogrijeva radnicima kompanija godišnje uštedjela i do 12 miliona maraka.

“Stavovi su da se moramo kretati u okviru prihoda, znači ne smijemo probijati prihode, voditi firmu u gubitak, a upravo zbog nekih povećanih rashoda za materijalna davanja po kolektivnom ugovoru. Mi imamo primjedbu na neka od tih davanja, a to su te zimnice i ogrijev, to je ono što bode oči ovim potrošačima javnosti”, rekao je izvršni direktor za pravna pitanja u Elektroprivredi Srpske Nenad Radović.

Radnici rudnika i termoelektrane Gacko nisu spremni da se odreknu nijedne stavke iz postojećeg kolektivnog ugovora. Pripremaju se da sjednu za pregovarački sto, a to će kažu biti i prilika da od Uprave zahtijevaju i dodatne privilegije – poput povećanja plate na uslove rada i do 50 posto, kao i razdvajanje administracije od proizvodnje. U svojim zahtijevima su tvrde spremni da idu kraja.

“Protesti su blaga riječ. Koristićemo sve metoda da sačuvamo dostignuti nivo radničkih prava i ne samo to nego i da unaprijedimo radnička prava, naročito onih ljudi u proizvodnji. Koji to metodi mogu biti? Obustava rada, zatim tužilaštva, čak ako je to potrebno najviši nivo preko zakonom definisanih institucija podnošenjem tužbi i krivičnih postupaka”, rekao je predsjednik Sindikata radika RITE Gacko Željko Tepavčević.

Ipak u Hidroelektranama na Trebišnjici o štrajkovima još ne razmišljaju. Firma godinama posluje pozitivno, a ove godine su uspjeli napraviti i milionske uštede, pa se nadaju i dobrom ishodu u pregovorima s poslodavcem.

“Sad imamo 0,3 na minuli rad. Mi ćemo pokušti da to bude makar 0.5 sa sadašnjih 0.6, a što se tiče ogrijeva i zimnice koji su postojali u prošlom kolektivnom ugovoru onda bi to bilo određeno umanjenje plata ako bi se to izgubilo, tako da ćemo to pokušati da dobijemo”, rekao je predsjednik Sindikata Hidroelektrana na Trebišnjici Miloš Ninković.

Sve sindikalne vođe eneregetskog sektora već su se našle za istim stolom i uslaglasile platformu zajedničkog djelovanja. Svjesni da će pregovori ići teško – spremni su kažu i da plate stručnu pomoć kako bi, po uzoru na kolege u Srbiji, ostvarili zacrtano.

Izvor: atvbl.com