Za nabavku zaštitne opreme za borbu protiv virusa korona u Republici koja će biti dovoljna za šest do sedam mjeseci, biće izdvojeno oko 15 miliona maraka, najavio je premijer Srpske Radovan Višković.

On je danas uručio prve elektronske kartice za osiguranike Fonda zrdravstvenog osiguranja, koje će zamijeniti dosadašnje zdravstvene knjižice. Vrijednost projekta je oko 26 miliona КM.

Prvu elektronsku karticu u Republici Srpskoj dobila je porodica Vidović iz Кozarske Dubice koja je prije 13 godina donirala organe nastradalog sina, čime su spasili život pet osoba.

– Zahvaljujem se na uručenoj elektronskoj kartici, jer na taj način nije zaboravljena humana misija moje porodice – istakao je Milan Vidović.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem, prve će početi da primjenjuju Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Gradiška, Srbac i Кozarska Dubica. Osiguranici s područja ovih opština prvi će u Srpskoj dobiti elektronske kartice umjesto dosadašnjih zdravstvenih knjižica.

– Do kraja ove godine projekat će biti u potpunosti sproveden i elektronsku karticu će imati svi građani u Srpskoj, umjesto zdravstvenih knjižica – naglasio je Dejan Кusturić, direktor Fonda zdravstveno osiguranja Republike Srpske.

Za zdravstveni sistem Srpske, od izuzetnog je značaja uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike jer će time doći do znatnih ušteda, a samo za izdavanje recepata oko 12 miliona КM na godišnjem nivou, istakao je premijer Srpske Radovan Višković.

– Očekujem da do kraja ove godine građani u Republici Srpskoj imaju elektronsku zdravstvenu knjižicu i da zdravstvene ustanove budu povezane ovim sistemom. Drago mi je da smo u poziciji da sprovedemo ovaj projekat. Jedini ćemo od zemalja u okruženju građanima dati besplatne elektronske knjižice – naglasio je Višković.

Uvođenjem elektronske zdravstvene kartice, smanjiće se gužve u FZO ukidanjem ovjere zdravstvenih knjižica. Osim toga, u realnom vremenu će se obezbijediti potpuni uvid u izvršene medicinske usluge, izdate recepte, lijekove i uputnice.

 

 

 

Izvor: RTRS