ПредузећеЕлектро-Херцеговина” у протеклом периоду набавило је и у дистрибутивну мрежу уградило 38 трофазних прекидача за даљинско командовање и управљање на средњенапонској мрежи /реклозера/ што ће омогућити квалитетније напајање потрошача електричном енергијом, рекао је Срни извршни директор за техничке послове у овом предузећу Небојша Рикало.

Рикало је истакао да ће се на овај начин брже откривати мјесто квара, што ће знатно утицати и на брзину његовог отклањања на мрежи и смањење трајања прекида у испоруци електричне енергије, напомињући да су реклозери уграђени у 10-киловолтну мрежу.

Приоритет за уградњу ових уређаја били су далеководи који напајају шира подручја Љубиња и Невесиња и важније потрошаче, али и далеководи са највећим бројем испадања, затим далеководи изграђени на неприступачним теренима и далеководи са већим бројем “дужих отцјепа”.

“Након уградње и релативно кратког периода рада, реклозери су увезани у систем даљинске контроле и управљања који има специјализован софтвер инсталиран у диспечерском центру предузећа”, истакао је Рикало и додао да је уграђен и локатор кварова са могућношћу даљинске комуникације.

Он је додао да се процјењује да је на овај начин трајање безнапонских пауза на далеководима скраћено за просјечно 70 одсто по потрошачу.

Уградњом локатора кварова постигло се брзо откривање мјеста квара при чему није неопходно искључење кратких спојева и земљоспојева прекидачима и растављачима како се то ради класично.

“На овај начин трајање безнапонских пауза своди се на најмању могућу мјеру, а непотребне манипулације прекидачем избјегнуте су у потпуности”, напоменуо је Рикало.

Он је истакао да је “Електрохерцеговина” у претходне три године припремила све напојне трафостанице 35/10-киловолтне за имплементацију СЦАДА/ДМС/ОМС пројекта чијом ће се реализацијом из диспечерског центра “Електрохерцеговине” моћи вршити надзор и управљање над свим овим трафостаницама, што ће се одразити и на бољи континуитет испоруке електричне енергије.

Реализација пројекта почеће ове године и трајаће три године.

“Ријеч је о значајном пројекту који финансира Њемачка развојна банка и у њему заједнички учествују свих пет дистрибуција из система `Електропривреде Републике Српске` /ЕРС/”, додао је Рикало.

Извор: Срна