Novi predsjednik je pozvao Urugvajce da zajedno rade na poboljšanju javnog obrazovanja, zdravstva i stambene politike

Jednog ljevičarskog lidera u Urugvaju je zamijenio drugi nakon što je poziciju predsjednika od Josea Mujice preuzeo elegantni Tabare Vazquez. Čini se kako će ovu promjenu više obilježiti različit stil nego drugačija politika.

Vazquz, 75-godišnji onkolog, predsjednik zemlje od 2005. do 2010., danas je ponovo preuzeo funkciju urugvajskog predsjednika. On je najavio da će nastaviti s jednom od najkontroverznijih Mujicinih inicijativa, prvom tržnicom marihuane kojom će upravljati vlada, iako je rekao da će je promijeniti ukoliko poluči negativne rezultate.

Novi predsjednik je pozvao Urugvajce da zajedno rade na poboljšanju javnog obrazovanja, zdravstva i stambene politike.

Vazquez je uzdrmao urugvajsku političku scenu kada je postao predsjednik prvi put, mirno okončavši 170 godinu dugu dominaciju dvije partije.

Mujica iza sebe ostavlja rastuću ekonomiju, veće plate i najnižu nezaposlenost u historiji zemlje.

Obojica su predstavnici široke koalicije stranaka u kojoj su kršćanski demokrati kao i komunisti.

Opušten kao i uvijek, u smeđim cipelama, crnom sakou bez kravate, Mujica je danas predsjedničku lentu prebacio preko ramena svog nasljednika.

Mujica je bio čuven i po tome što je vozio “VW Bubu” iz 1987. godine, a i Vazquez je za inauguraciju odabrao oldtimera, mašući masi iz Fordson pickupa iz 1951. godine. Iz njegovor ureda su rekli da je to vozilo slično prvom automobilu koji je Vazquez vozio.