Trebinje postaje sve traženija turistička destinacija u BiH. U posljednje tri godine ovo mjesto je doživjelo pravu ekspanziju u turizmu, a posjećuju ga turisti iz Rusije, Turske, Grčke, Južne Koreje i mnogih drugih zemalja okruženja i Zapadne Evrope.
U prošloj godini, Trebinje je zabilježilo porast broja noćenja turista za 30 posto u odnosu na 2012. godinu. Broj jednodnevnih izleta je nadmašio sve moguće brojke.

“Turisti su veoma zadovoljni posjetom Trebinju. Obično i oni koji dođu na jedan dan ostanu duže. Privlače ih kulturno-istorijsko naslijeđe, vjerski objekti, te bogata gastro ponuda”, rekla je Tatjana Bulajić, direktorica Turističke organizacije Trebinje.

Turistička ruta Trebinjem kreće iz starog dijela grada u kojem se nalazi kulturno-istorijsko naslijeđe iz 18. vijeka. Potom odlaze u centar grada iz perioda Austro-Ugarske koji je izgrađen u mediteranskom stilu. Nezaobilazna je posjeta Muzeju Hercegovine iz Austro-Ugarske koja je bila kasarna i obiluje bogatim postavkama.

“Velika atrakcija su i vjerski objekti. U samom centru nalazi se katolička Katedrala iz 19. vijeka, Saborni hram iz 19. vijeka i Osman-pašina džamija. Ono što ih posebno zanima jesu manastiri kojih u Trebinju ima četiri : Hercegovačka Gračanica iz XX vijeka u kojoj su sahranjeni mošti Jovana Dučića, Tvrdoš iz perioda IV-V vijeka, Petro-Pavlov manastir iz VII vijeka i Duži iz XVI vijeka”, rekla je Bulajić.

Posjećen je i Arslanagića most iz perioda 1574. godine koji je zadužbina Mehmed-paše Sokolovića. Turiste ostavlja bez daha i rijeka Trebišnjica, priroda oko nje, te jezera koja se nalaze u okolini Trebinja.

“U posljednje dvije-tri godine Trebinje je doživjelo i ekspanziju vinskog turizma. Imamo oko 20-ak vinarija, od kojih sedam-osam pruža usluge turistima poput degustacija vina i obilaska vinskih podruma. Neke od njih su male i u seoskom ambijentu, a imamo i vinarije velikih proizvođača”, rekla je Bulajić.

Turisti su zadovoljni gostoprimljivošću Trebinjaca, te bogatom gastro ponudom jer se u restoranima služe autohtoni proizvodi. Također, cijene su pristupačne i mnogo jefitinije u odnosu na okolne destinacije, tako da se turisti opredijele da noće u Trebinju a idu na dnevne izlete u Mostar, Herceg-Novi, Kotor, Dubrovnik i druga okolna mjesta koja su udaljena svega 1-2 sata vožnje.

“I ove godine imamo jako mnogo jednodnevnih posjeta i sa dubrovačkog i crnogorskog primorja, a kada su u pitanju noćenja najviše nam dolaze turisti iz Srbije, potom Turske, Južne Koreje, Grčke, Rusije, te Švedske i ostalih zemalja iz okruženja i Zapadne Evrope. Trebinje ima registrirano oko 700 ležajeva i u ljetnjem periodu većinom bude sve puno. Za prvih sedam mjeseci ove godine zabilježen je rast broja turista za 15 posto u odnosu na prošlu godinu, što je izuzetno dobar podatak s obzirom na vremenske uslove i poplave koje su zadesile našu zemlju u mjesecu maju.”, rekla je Bulajić.

A svakako ne nedostaje ni zabave. U ljetnjem periodu u gradu se održava veliki broj manifestacija. Trebinjske ljetnje svečanosti počinju u aprilu Dučićevim danima i završavaju Dučićevim večerima poezije u oktobru. Također, tu su pozorišni festivali, filmski festivali, sportska dešavanja, te koncerti i zabave u ugostiteljskim objektima.

 Izvor: Grad Trebinje