Turizam u Srpskoj je u ozbiljnim problemima, a najgore su prošli hoteli u gradovima, koji su doslovno prazni.

Da je ipak, i usred pandemije, moguće “dočekati se na noge”, pokazuju primjeri jednog grada i jedne banje koja je imala bolju sezonu nego lani.

Ovo su neke od poruka seminara za turističke radnike u RS, koji se upravo održava u Banjaluci, u organizaciji Privreden komore RS i agencije UNIS Turs. Da je u savremenom turizmu, pogotovo u kriznim situacijama, presudno znanje, prilagođavanje promjenama i donošenje pravih odluka u pravom trenutku, poručili su i eminentri turizmolozi iz Beograda, dr Branko Kresojević i dr Radomir Stojanović.

– Promjene na turističkom tržištu u doba korone moraju biti prepozante i uvažene, moraju se kreirati novi sadržaji ili prilagoditi postojeći. Jer, današnji turisti su, čak i u redovnim okolnostima, u prilici da biraju, a pošto su dobro obaviješteni, znaju šta hoće – rekao je Stojanović.

Turizam u doba korone u Srspkoj je pretrpio značajan pad, a bilo bi još gore da nije bilo vaučera Vlade RS, ali i svjetlih primjera, među kojima se ističu banje, te Jahorina i grad Trebinje. Sve ove destinacije uključuju boravak u prirodi, a u vrijeme epidemije ljudi rado borave u selima, na rijekama, planinama, u šumama.

Iako je grad, i Trebinje ima bajkovitu prirodu, divne pejsaže, mediteransku klimu i brojne znamenitosti u okoloni, ali kako su istkli učesnici seminara, imaju i turističke radnike, koji su prepoznali svoju šansu.

– Snizili su cijene u hotelima i hostelima, iskoristili vaučer ponudu, a i vanpansionska potrošnaj u ovom gradu je bila prilično povoljna i to je privuklo mnoge domaće turiste. Tako je popunjenost kapaciteta u ovom gradu zavidna, a i prihod je zasigurno mnogo veći, nego da su hoteli ostali prazni – poručili su učesnici seminara.

Jedan od svjetlih primjera je i Banja Kulaši, koja je ove godine u avgustu imala više gostiju, nego lani, te Jahorina, koja nije zabilježila nikakav pad u odnosu na ljeto 2019. godine.

Ipak, generalno gledano, brojke nisu ohrabrujuće, mada mnogi turistički radnici u Srpskoj, kada se sjete maja i početka juna, kada je broj noćenja “bio nula”, danas kažu: “dobro smo prošli!”.

Savjetnik u Ministarstvu turizma RS, Dragan Talić, ocjenjuje da je ova turistička sezona u Srpskoj bila “izuzetno dobra”, iako priznaje da je pad broja noćenja i pad turističke potrošnje u Srpskoj oko 60 odsto.

Zoran Preradović, direktor UNIS Tursaje istakao da su, uz gradske hotele, najgore prošle turističke agencije u RS, koje su zabilježile pad prometa od 80 do 82 odsto.

Izvor: Srpska info