Boks set najvećih hitova Eaglesa pretekao je Thriller Michaela Jacksona kao najprodavaniji album svih vremena, po podacima američkog diskografskog udruženja.

The Eagles: Their Greatest hits 1971-75 je kompilacija prva četiri albuma country-rock grupe i prodata je u 38 miliona primjeraka. Tako je pretekla Thrillerovih 33 miliona.

Ta je ploča je inače bila najprodavanija 2009. godine, kada ju je pretekao Thriller, kojem je povećana prodaja neposredno poslije smrti Michaela Jacksona. Računa se i streaming.

Hotel California, album “Eaglesa” iz 1976. godine, s istoimenimem hit singlom je na trećem mjestu najprodavanijih sa 26 miliona prodanih primjeraka.

Novi sistem rangiranja uključuje fizičku prodaju albuma i streaming, koji ranije nije bio uključen u kalkulaciju.

“Zahvalni smo svojim porodicama, našim menadžerima, našem timu, ljudima na radijima i, najviše, vjernim obožavaocima, koji su ostali uz nas kroz sve uspone i padove tokom 46 godina. Bila je to vožnja za pamćenje”, rekao je Don Henley (71) suosnivač “Eaglesa” u izjavi koju prenosi časopis Rolling Stone.

Nakon smrti pjevača Glenn Freya (67) 2016. godine grupa se reformisala i nastavila sa turnejama već sljedeće godine i još je aktivna.

 

Izvor: Nezavisne novine