Turistički novinar Džon Bils iz Velsa, koji radi za svjetski poznat turistički vodič „In your pocket“ (U vašem džepu), u tekstu na svom internet blogu svrstao je Foču među pet destinacija u BiH, uz Trebinje, Jajce, Konjić i Bihać, koje preporučuje turistima širom svijeta da ih posjete ovog ljeta.

Sa kanjonom Tare i Nacionalnim parkom „Sutjeska“, Bils Foču naziva adrenalinskom prestonicom BiH i opisuje je kao šarmantan grad sa velikim brojem studenata i kafića.

Hvali boemsku atmosferu u „Begovoj kući“, kao i gostoprimstvo Fočaka i njihov srdačan i prijateljski odnos prema stranim turistima, a preporučuje domaću rakiju i Raft pivo i ističe nestvarnu ljepotu prirode sa kanjonima, vodopadima, jezerima, pješčanim piramidama.

Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča kaže da će se Bilsovi utisci uskoro naći i na stranicama turističkog vodiča „U vašem džepu“, koji na svom sajtu godišnje ima oko dva miliona pregleda.

„Partner turističkog vodiča „In your pocket“ je preduzeće „Advantis konslating“ iz Banjaluke, koje je angažovala Turistička organizacije Republike Srpske, da se maksimalizuju efekti uvođenja niskotarifnih letova „Rajan ejra“ na razvoj turizma u Srpskoj. Pored Foče, Višegrada, Trebinja i Banjaluke, „In your pocket“ radi i u Sarajevu, Bihaću i Mostaru i to je svjetski poznat vodič, ne samo kao štampani, već i kao elektronski medij“, kaže Mandić.

On navodi da je Bils polovinom aprila u Foči boravio četiri dana i da je obišao pješčane piramide, vodopad na Oteši, Hram Svetog Ilije u Miljevini, spomenik na Tjentištu, vidikovac Dragoš sedlo iznad prašume Perućica, vidikovce i odmarališta u kanjonu Tare, rafting kampove, kao i sam grad.

„Njegov način rada je da oponašajući turistu provede par dana u gradu obilazeći restorane, kafiće, kafane, da bi kasnije predstavio ponudu kroz lični doživljaj. On je na svom blogu naveo da je oduševljen „Begovom kućom“ koja je nešto što je autentično za Foču i primijetio je da Fočaci imaju dušu, da su im dobri hrana i piće, a oduševljen je i odnosom radnika u info centrima Turističke organizacije“, kaže Mandić.

Dodaje da je Bils Foču predstavio kao interesantnu sredinu čije su komparativne prednosti kanjon Tare , Nacionalni park „Sutjeska“, pješčane piramide i ostali prirodni biseri, te da je istakao da postoje idealne mogućnosti za avanturistički i omladinski turizam.

„Nadamo se da ćemo, uz pomoć ovakvih turističkih pisaca i ovakvih projekata Turističke organizacije Republike Srpske, moći da predstavimo Foču kao top destinaciju u BiH. Očekujemo, zaista, velike efekte od Bilsove posjete“, rekao je Mandić.

Izvor: See Srpka